19.03.2017 Priština

Tači: Još nismo odlučili o održavanju srpskih predsedničkih izbora na Kosovu

Tači: Još nismo odlučili o održavanju srpskih predsedničkih izbora na Kosovu Foto: Beta/Armenija Zajmi Bešević
Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je večeras da još nije odlučeno o održavanju srpskih predsedničkih izbora na Kosovu i dodao da će se prilikom odlučivanja poštovati volja Srba ali i zakoni Kosova.

"Mi ćemo se odgovorno ponašati u tom pogledu. Razumemo volju građana za dvojno državljanstvo. U isto vreme ćemo poštovati Ustav i naše zakone. Poštujemo i volju građana Kosova srpske nacionalnosti, ali ćemo doneti odluke u pravo vreme i u skladu sa okolnostima", rekao je Tači za emisiju "Slobodno srpski".

Tači je kazao da nema svog favorita među kandidatima za predsednika Srbije, rekavši da to zavisi od volje građana Srbije. Na pitanje da li će biti dobro ako Aleksandar Vučić postane predsednik Srbije, Tači je kazao da je Vučić kao premijer bio konstruktivan.

"Bio je konstruktivan tokom dijaloga, a da li će biti dobar predsednik ili ne i ko će biti predsednik to zavisi od volje građana Srbije. Ja nemam baš lako iskustvo u vezi sa dijalogom u Briselu i sa Vučićem i sa Dačićem, ali istovremeno ocenjujem i konstruktivnost koju su imali u određenim trenucima za postizanje sporazuma od zajedničkog interesa", naveo je Tači.

On je kazao da dosadašnji dijalog u Briselu nije bio takmičenje između Albanaca i Srba, već da je to bio zajednički razgovor o boljem životu za sve ljude na Kosovu, i da su Srbi na Kosovu time mnogo dobili.

"Dobili su integraciju, udaljili su se od barikada, udaljili su se od neprijateljstava, od mržnje, od manipulacije, udaljili se od organizovanog kriminala. Ušli su u institucije, dobili su svoje legitimne lidere, dobili su demokratiju umesto anarhije i manipulacije, dobili su evropski duh", kazao je Tači.

 

Tači: Kosovo će dobiti vojsku, srpski poslanici da se vrate u institucije

Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je i da će Kosovo dobiti svoju vojsku uz partnerstvo sa međunarodnim faktorom, i pozvao predstavnike srpske liste da se vrate u kosovske institucije i učestvuju u formiranju Zajednice srpskih opština.

Tači je u emisiji "Slobodno srpski" rekao da stranci nisu protiv transformacije Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS) u Oružane snage Kosova.

"Samo ima razlike oko toga da li to treba da se uradi putem amandmana na Ustav ili putem zakona. I stranci i ja se slažemo da se to obavi preko ustavnih amandmana. Treba više da se radi sa Srbima da se vrate u kosovsku skupštinu da bi i oni glasali, ali ako se oni ne vrate, naravno, onda će se ići putem zakona. Naglašavam još jednom, imaćemo i vojsku, i partnerstvo sa međunarodnim faktorom", rekao je Tači.

On je rekao i da će kosovske institucije do "poslednje sekunde" raditi sa Srpskom listom i svim međunarodnim partnerima kako bi se došlo do ustavnih promena, a da će se varijanta B koristiti u slučaju da kosovski Srbi ne učestvuju u radu Skupštine.

Tači nije precizirao kada će tačno KBS biti transformisane u Oružane snage Kosova, a ponovio je da će to biti multietnička snaga koja će doprineti miru i biti u službi naroda na Kosovu.

"Važno je da bude uspešno - u to sam siguran i garantujem svim građanima. Zbog toga je veoma značajno učešće srpske zajednice, zato što mi nismo usmereni protiv nikoga, Nismo usmereni protiv građana srpske nacionalnosti, nismo usmereni protiv Srpske liste, nismo usmereni protiv države Srbije, nismo usmereni protiv suseda. Formiranje Oružanih snaga Kosova je u službi mira na Kosovu, u službi stabilnosti u regionu, u službi svih ljudi na Kosovu", rekao je Tači.

Tači je rekao da formiranje vojske Kosova neće značiti i odlazak misije Kfora Kosova, ističući da je uloga Kfora nezamenljiva i da transformacija KBS u Oružane snage Kosova neće imati nikakve implikacije na mandat međunarodnih snaga.

"Uloga i mandat Kfora su određeni Rezolucijom 1244, a određeni su i Sveobuhvatnim predlogom (nekadašnjeg posrednika UN) predsednika Martija Ahtisarija iz 2007. godine", rekao je Tači.

Kosovski predsednik pozvao je predstavnike Srpske liste da se vrate u institucije i učestvuju u formiranju Zajednice srpskih opština koja se, kako je rekao, ne može "formirati bojkotom institucija".

"Zajednica srpskih opština je mogla da počne da se formira već pre četiri – pet meseci, ali Vlada je talac bojkota poslanika i srpskih ministara. Oni su zvanično deo Kosova, oni primaju plate od Vlade Kosova, a ne učestvuju u donošenju odluka. Mislim da to nije fer, nije korektno", rekao je Tači.

autor: MŽ izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
credi agricole
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side