Tači: Iz procesa pred Haškim tribunalom izaći ću čist kao suza
18.07.2020 Beograd

Tači: Iz procesa pred Haškim tribunalom izaći ću čist kao suza

Tači: Iz procesa pred Haškim tribunalom izaći ću čist kao suza Foto: prtscr
Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je večeras da je uveren da će iz procesa pred Haškim tribunalom, gde je saslušavan pod sumnjom da je odgovoran za ratne zločine, izaći "čist kao suza".

Tači je u obraćanju javnosti Kosova rekao da je obavio svoju "građansku i institucionalnu dužnost" kada se pojavio pred Haškim tribunalom gde je saslušavan četiri dana zaredom, ali nije govorio o detaljima tog saslušanja.

"Završio sam oko 30 sati suočavanja sa organima gonjenja, gde sam upoznat sa svim njihovim navodima i gde sam odgovarao na njihova pitanja. U potpunosti poštujem proces rasvetljavanja istine do samog kraja i moje uloge u oslobodilačkoj borbi za slobodu i nezavisnost", kazao je Tači.

Tači je rekao da iz etičkih razloga i zakonskih ograničenja ne može da zalazi u konkretne detalje saslušavanja i da ne može da ih podeli sa javnošću.

"Želim da vam kažem tri stvari, tražeći vaše ljudsko razumevanje da ne zalazim u detalje ovih suočavanja. Prvo: kao što sam i ranije govorio pre nego što sam prešao preko praga suda, slavnu istoriju oslobodilačke borbe i stvaranje nezavisne, demokratske i evropske države Kosovo, ne može niko ponovo pisati! Danas vam uvereno kažem da ovaj proces neće ponovo pisati ovu istoriju ispisanu krvlju i žrtvom čitavog naroda u borbi za slobodu", kazao je Tači.

Tači je rekao da bez obzira na tok tog proces i njegovo trajanje, "slavna istorija otpora, preživljavanja i trijumfa nad osvajačem koji je želeo da počisti albanski narod na Kosovu sa lica zemlje potezima etničkog fašizma, jednom zauvek postaće nedodirljiva".

"Drugo: ovaj proces je još jedan u nizu, tokom 21 godine optužbi, izmišljotina i fabrikacija o Oslobodilačkoj vojsci Kosova (OVK) i naporima kosovskog naroda za slobodu i državu. Ali, ovaj proces će jednom zauvek zapečatiti istorijsku ulogu OVK-a, kao nezamenjivu i neotuđivu ulogu za stečenu slobodu, za sve generacije koje će naslediti Kosovo, kao nezavisnu i demokratsku državu", smatra Tači.

Tači je dodao da će "etnički prezir, maltretiranje Albanaca još u majčinoj utrobi, genocidno ponašanje protiv naroda sa istorijskim pravom na ovu zemlju, represija koja je dostigla vrhunac etničkim čišćenjem, do razmera genocida", biti jedno od "najmračniji razdoblja prošlosti, koje nikada više neće moći da se vrati".

"I treće: ja sam imao sreću i čast mi je da sam imao ulogu u borbi i na putu prema nezavisnosti i formiranju države Kosovo, danas sam još više ubeđen, i odlučniji sam nego ranije pred ovim suočavanjem, u veliku vrednost koje imaju lični napori i žrtva da do kraja rasvetlimo ovu istoriju staru 22 godine. Istoriju punu povreda izazvanih optužbama protiv mene i protiv naše zajedničke borbe sa SAD-om, NATO-om, državama Evropske unije i ostalim državama prijateljima, za oslobođenje kosovskog naroda od fašističke diktature Slobodana Miloševića i države Srbije", kazao je Tači.

Dodao je da je Kosovo "uvek na prvom mestu", da je za Kosovo bio spreman da da život kada je bio mlad, a da danas "uopšte ne sumnja" da je njegova dužnost da brani Kosovo, ne dozvoljavajući da proces, u koji su upleli njega i njegove saborce u potpunosti nepravedno, ometa velike poslove koji su pred Kosovom.

Tači je pozvao građane Kosova da se postave iznad "političkih i partijskih razlika, iznad svakodnevnih ljutnji i nezadovoljstava".

"Kosovu je danas nego ikad ranije potreban civilizovan dijalog među političkim snagama, o institucionalnoj stabilnosti, dobrom upravljanju i građanskom i političkom jedinstvu, posebno o dijalogu o konačnom priznanju Srbije i čitavog sveta. Kosovo danas treba da gaji raznolikost mišljenja i da živi u zdravoj debati Vlade i opozicije", smatra on.

Kosovo prema njegovom mišljenju istovremeno treba da jednoglasno govori svetu i da vodi dijalog sa Srbijom uz "sjajno jedinstvo koje je postojalo u Rambujeu, Beču i Briselu".

"Nisam bio savršen, ali uvek sam se trudio da uradim ono što je dobro za moju otadžbinu i za vas. Svakome od vas želim da stegnem ruku, da vas sve zagrlim i da vas uverim da ću svim svojim bićem, na kraju ovog putovanja, koje se nastavlja sa vama i za vas, izaći čist kao suza", kazao je Tači.

autor: TKĐ izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side