21.02.2018 Priština

Tači i njegova kancelarija za medije suprotno o odlikovanjima

Tači i njegova kancelarija za medije suprotno o odlikovanjima Foto: Beta/AP/Visar Kryeziu
Predsednik Kosova Hašim Tači odbacio je kao netačne informacije koje je objavila njegova kancelarija za medije da je odlikovao više od 300 osoba predsedničkom medaljom povodom desete godišnjice proglašenja nezavisnosti Kosova.

"Na stolu imam ne manje od 500 imena ličnosti i nacionalnih i međunarodnih organizacija koje su predložene ili su same sebe predložile za predsedničku medalju povodom 10 godina nezavisnosti. Do sada sam razmotrio ne više od 20 predloga, od kojih sam 13 odbio i sedam usvojio. Ostale ću razmotriti u narednim danima", napisao je Tači na fejsbuku.

Kancelarija za odnose sa medijima i javnošću u kabinetu predsednika Kosova je samo dan pre obeležavanja desete godišnjice nezavisnosti medijima prosledila i na internet stranici kosovskog predsednika objavila spisak osoba koje je Tači odlikovao predsedničkom medaljom.

Nakon objavljivanja imena, neki su odbili odlikovanje.

Tači sada kaže da neke izjave pojedinaca nisu tačne i da niko ne može da odbije odlikovanje ako nije odlikovan.

"Razumem frustracije, ali prema mojim kriterijumima ne možeš biti odlikovan od strane države Srbije za doprinos dat za Jugoslaviju i Kosovu istovremeno", naveo je Tači odgovarajući na taj način na odbijanje akademika Redžepa Ćosje, koji je 70-ih godina prošlog veka odlikovan Sedmojulskom nagradom.

Pored Ćosje odlikovanja su odbila i dvojica vrlo bliskih bivših saradnika kosovskog poredsednika, Jakup Krasnići bivši predsednik Skupštine Kosova i generalni sekretar DPK, na čijem je čelu bio Tači i Fatmir Ljimaj, aktuelni zamenik premijera i bivši prvi potpredsednik DPK.

Odlikovanje je juče odbio i Sulejman Seljimi, bivši glavni komandant OVK i bivši kosovski ambasador u Albaniji.

Odlikovanje je odbio i publicista Veton Suroi, grupa "Koha", u vlasništvu porodice Suroi i Radio Slobodno Kosovo, glasilo bivše OVK i porodica preminulog generalnog direktora RTK Agima Zatrićija.

Tači je na fejsbuku naveo i da će pri donošenju odluke o odlikovanju dosledno ostvarivati ustavne, zakonske i nacionalne kriterijume.

"Oni koji budu odbijeni neće dobiti javni odgovor, jer ne želim da ih povredim. Odlikovani će biti službeno obavešteni", napisao je Tači.

Kosovska javnost je u dilemi da li je objavljivanje imena odlikovanih na internet stranici predsednika Kosova trebalo shvatiti kao službeno obaveštenje ili je reakcija predsednika Tačija na fejsvuku pokušaj da se smanji šteta koja mu se nanosi odbijanjem odlikovanja od nekada njegovih najbližih saradnika.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side