19.06.2019 | 14:28h ► 18:23h Priština

Tači: EU nije uspela da prevaziđe zanemarivanje čitavog regiona, posebno Kosova

Tači: EU nije uspela da prevaziđe zanemarivanje čitavog regiona, posebno Kosova Foto: prtscr ytb
Predsednik Kosova Hašim Tači ocenio je danas da su unutrašnja previranja u EU "zamaglila viziju" Unije, koja po njegovim rečima, nije uspela da prevaziđe protekcionistički instinkt i zanemarivanje regiona Zapadnog Balkana, posebno Kosova.

Tači je povodom kako je rekao, "razočaravajućih zaključaka" Veća opštih poslova Evropske unije ocenio da Kosovo nije krivo za unutrašnje probleme EU kao i da ne predstavlja bilo kakav rizik za Uniju.

"Prema tome, ne možemo se kvalifikovati kao krivci za smanjenje uloge EU u regionu i na Kosovu zbog njenih tekućih neuspeha. Dok su susedne zemlje, kao što su Albanija i Severna Makedonija, dobile suštinske vesti na putu ka članstvu u EU, mi smo čekali nešto minimalno i upravo smo dobili pozitivnu refleksiju u vezi sa krajom nepravedne izolacije naroda Kosova", napisao je Tači na fejsbuku.

On je ocenio da EU tretira Kosovo "drugačije" u odnosu na "druge zemlje" i dodao da "ta nepravda ne prolazi neopaženo".

"Međutim, nepostojanje konstruktivne posvećenosti naših državnih institucija za koordinaciju strateških akcija u interesu zemlje ne prolazi nezapaženo. Pozivam institucionalne i lidere parlamentarnih političkih stranaka da razmisle o teškoj situaciji sa kojom se naša zemlja suočava u ostvarivanju mogućnosti za članstvo u EU i NATO. Izolacija i stagnacija moraju prestati. Građani Republike Kosovo zaslužuju razvoj i integraciju u evroatlantske strukture", napisao je Tači.

 

Tači razrešio dužnosti savetnika Branislava Nikolića posle medijskih navoda da je pripadnik BIA

Hašim Tači razrešio je danas dužnosti političkog savetnika Branislava Nikolića nakon što su se u javnosti pojavile informacije o njegovom navodnom učešću u "sumnjivim aktivnostima uperenim protiv ustavnog poretka i suvereniteta Kosova".Kabinet predsednika Kosova saopštio je da iako ranije nije imao zvanične informacije bezbednosnih institucija o mogućem učešću Branislava Nikolića u "sumnjivim aktivnostima", da "ozbiljno uzima te medijske izveštaje, bilo da se radi o kriminalnoj prirodi ili o nacionalnoj sigurnosti".

"Na osnovu principa poštovanja zakona i pružanja prostora bezbednosnim vlastima za sprovođenje nezavisnih istraga u ovom slučaju, predsednik Kosova Hašim Tači je na osnovu zakonskih i ustavnih ovlašćenja razrešio dužnosti političkog savetnika Branislava Nikolića", stoji u saopštenju kabineta.

Navodi se da kosovski predsednik "ostaje posvećen unapređenju prava nealbanskih zajednica i njihovoj zastupljenosti na svim nivoima centralne i lokalne vlasti, na osnovu Ustava Kosova" i dodaje da je slučaj Branislava Nikolića "pitanje vladavina reda i zakona".

U prištinskim medijima danas su se pojavile informacije da je Nikolić pripadnik Bezbednosno-informativne agencije (BIA) Srbije koji je radio na obezbeđivanju "lažnih svedočenja o navodnoj trgovini organima tokom rata na Kosovu 1998-1999. godine".

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Belex eng
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side