19.02.2018 Priština

Tači dobio pismo Gvineje Bisao kojim potvrđuje priznanje nezavisnosti Kosova

Tači dobio pismo Gvineje Bisao kojim potvrđuje priznanje nezavisnosti Kosova Foto: Beta / Armenija Zajmi Bešević
Predsednik Kosova Hašim Tači je danas od državnog ministra Gvineje Bisao, Fabiena Sahne primio pismo predsednika te republike, Hosea Maria Vasa kojim se ponovo potvrđuje priznanje nezavisnosti Kosova.

Kako je saopštio kabinet predsednika, on je zahvalio ministru i savetniku predsednika Gvineje Bisao Paulinu Kabralu zbog dolaska na proslavu desetogidišnjice proglašenja nezavisnosti Kosova.

Tači je rekao da je ova poseta i pismo predsednika Gvineje Bisao potvrda da je "prijateljstvo jače od pokušaja da se ono raskine".

Ministar Sahna koji je i načelnik Generalštaba vojske Gvineje Bisao, čestitao je predsedniku Tačiju godišnjicu.

 

Šćiprim Arifi novi predsednik opštine Preševo

Na konstitutivnoj sednici Skupštine Opštine Preševo koja je trajala više od osam sati, za predsednika opštine je izabran Šćiprim Arifi, lider Alternative za promene (AP), a za predsednika Skupštine Opštine Sami Salihu, lider grupe građana "Pokret za reforme Demokratske partije Albanaca".

Za zamenika predsednika Skupštine Opštine izabran je odbornik srpske liste "Aleksandar Vučić – za Srbiju jedinstveno" Branko Trajković, član Srpske napredne Stranke (SNS), dok je za seketara Skupštine Opštine izabran Ragmi Haljilji.

Vladajuću koaliciju u Preševu, posle prevremenih lokalnih izbora 24. decembra 2017. godine i ponavljanja glasanja na jednom biračkom mestu 28. januara, čine: Alternativa za promene s 15 odbornika, grupa građana Pokret za reforme Demokratske partije Albanaca sa tri odbornika i srpska lista "Aleksandar Vučić - za Srbiju jedinstveno" s dva.

Prvi put od uvođenja višestranačkog sistema u Srbiji odbornici srpskih partija deo su vladajuće koalicije u Preševu, a dva odbornika u lokalnoj skupštini su članovi SNS, Branko Trajković i PUPS-a Branislav Manasijević.

Novu vladajuću koaliciju u Preševu su zbog učešća srpskih odbornika ;kritikovali predstavnici opozicije: 11 odbornika Demokratske partije Albanaca (DPA) čiji je lider Ragmi Mustafa, šest odbornika Partije za demokratsko delovanje (PDD) čiji je lider Riza Haljimi, kao i lider Demokratske unije doline (DUD) Skender Destani, koji je i jedini odbornik iz te partije.

Šefica odborničke grupe PDD Ardita Sinani rekla je za skupštinskom govornicom da nova vladajuća koalicija u Preševu "liči na Frankeštajna", dok je lider DUD Skender Destani kritikovao albanske političare iz vladajuće koalicije što su u vladajuću koaliciju "primili srpske odbornike s liste koja smatra da je Kosovo i dalje sastavni deo Srbije“.

Lider AP i novi predsednik Opštine Preševo, Šćiprim Arifi nazvao je te ocene "grotesknim manipulacijama" i naveo da je i premijer Kosova Ramuš Haradinaj Vladu formirao uz učešće srpskih stranaka na Kosovu.

Po njegovim rečima nova vladajuća koalicija u Preševu formirana je tako da doprinese bržem razvoju opštine.

Odbornici opozicije nisu prisustvovali glasanju za predsednika Skupštine Opštine, kao ni glasanju za predsednika Opštine.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side