16.02.2019 Priština

Tači: Dijalog Kosova i Srbije nastaviti bez uslovljavanja

Tači: Dijalog Kosova i  Srbije nastaviti bez uslovljavanja Foto: Beta / Visar Kryeziu
Predsednik Kosova Hašim Tači je izjavio je danas u Minhenu da dijalog o sveobuhvatnom pravno obavezujućem sporazumu Kosova i Srbije treba da se nastavi bez uslovljavanja, te da rezultira obostranim priznanjem i članstvom Kosova u Ujedinjenim nacijama.

"Odnosi između Kosova i Srbije su se komplikovali. Imamo stare stogodišnje probleme i neprijateljstva i poslednje sveže posle rata na Kosovu 1999. U njemu je bilo je 20 hiljada žrtava i niko za to nije kažnjen. Narod Kosova je mnogo propatio zbog etničkog čišćenja", rekao je Tači na panelu "Bezbendost u Jugoistočnoj Evropi".

Tači je rekao da ceo svet zna o etničkom čišćenju na Kosovu 1998 -1999. godine koje je sprovela srpska država.

Govoreći o Zajedinici sprskih opština, Tači je rekao da su se saglasili da se ona formira, ali na osnovu Ustava i zakona Kosova.

"Nesporazum je ovde u tome da (predsednik Srbije Aleksandar) Vučić ne shvata da sam ja predsednik nezavisnog Kosova, koga je priznalo više od 100 država. Ja i dalje verujem u mogućnost postizanja sporazuma, iako to izgleda nemoguće. Zašto verujem? Jer ima spremnosti da se sedne i razgovara. Sa Vučićem smo seli i razgovarali. Ima onih koji predlažu uvođenje viza između Albanaca i Srba. Znam da je potreban kompromis između predstavnika Prištine i Beograda", rekao je Tači.

Tači je rekao da EU posreduje u procesu pregovora sa Srbijom i da SAD podržava postizanje rešenja.

"I SAD podržava rešenje, kako što se videlo iz pisama predsednika (SAD Donalda) Trampa. Ono što je novo je, a ja se nadam, da će i Rusija podržati rešenje između Kosova i Srbije. Ja sam izuzetno ubeđen da će nam međunarodni predstavnici pomoći u postizanju sporazuma", kazao je kosovski predsednik.

Tači je ponovio da dijalog treba da se nastavi bez prethodnih uslova i dodao da je Priština ima dobru volju kako bi se postigao konačni sporazum.

Prema njegovim rečima, neophodni su flekisibilnost i kreativnost kako bi se očuvao multietnički karakter na Kosovu i dodao da će se dobri odnosi između Srba i Albanaca odraziti u svim zemljama u regionu, posebno gde žive Albanci.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side