18.07.2018 | 12:22h ► 13:41h Brisel

Vučić: Razgovori bili komplikovani, Albanci pokušavaju da za sebe dobiju sve

Vučić: Razgovori bili komplikovani, Albanci pokušavaju da za sebe dobiju sve Foto: Beta / European Council
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić današnji nastavak razgovora u Briselu sa predstavnicima prištinskih vlasti nazvao je veoma složenim i komplikovanim i dodao da su Albanci pokušali da za sebe dobiju sve, dok je srpska strana težila postizanju kompromisa.

"Postoje dve stvari oko kojih smo se složili, a to je da razgovore nastavimo i da pokušavamo da tražimo zajednički imenitelj kompromisnog rešenja, kao i da čuvamo mir i stabilnost u odnosima između Beograda i Prištine", rekao je Vučić novinarima nakon sastanku u Briselu.

Sumirajući sadržaj sastanka "u jednoj rečenici", Vučić je rekao da su Albanci i kosovski predsednik Hašim Tači želeli da dobiju sve za Albance sa Kosova dok je zvanični Beograd želeo da postigne kompromisno rešenje u kojem nijedna strana ne bi bila unižena i u kojoj interesi druge strane ne bi bili sasvim zanemareni.

"Veoma je važno da razgovaramo i čuvamo mir, da rešavamo probleme da u budućnosti ne bi bilo sukoba kao ranije", rekao je Vučić.

Na pitanje stranog novinara da li je Beograd spreman da prihvati nezavisnost Kosova, Vučić je upitao a šta bi onda tu bio kompromis.

"To ne funkcioniše tako. Moramo da sednemo zajedno da pokušamo da postignemo kompromis oko mnogo važnih pitanja", rekao je Vučić i dodao da tek ako obe strane ne budu mogle da kažu da su potpuno zadovoljne moći će da se kaže da je kompromis postignut. 

On je dodao da sukob na Kosovu, na različite načine, postoji bar 150 godina, ali da to ne znači da bilo ko ima pravo da prekine razgovore i ostavi emocijama i strastima da rešavaju to pitanje.

"Na to nemamo pravo. Zato smo rekli da ćemo, kada razgovori budu zakazani, doći i u dobroj veri pokušati da dođemo do rešenja. A da li ćemo doći, to ćemo da vidimo", rekao je Vučić.

 

Tači: Današnji sastanak sa Vučićem najteži za poslednjih šest godina

Tači je nakon trojnog sastanka dodao i da ne očekuje da će naredni sastanci biti lakši od današnjeg.Kosovo je opredeljeno da se ubrza poslednja faza dijaloga o normalizaciji odnosa dve zemlje koja treba da se okonča učlanjenem Kosova u svim međunarodnim institucijama, rekao je Tači.

Prema njegovim rečima, danas je bilo reči o evropskoj budućnosti Kosova i o konkretnim koracima koje treba preduzeti u odnosu na Evropsku uniju.

"Zaključili smo i potvrdili da je Kosovo spremno i opredeljeno za dijalog, mir na Balkanu i učlanjene u EU i NATO", kazao je Tači.

Dodao je da će kosovska strana maksimalno raditi na postizanju konačnog pravno obavezujućeg sporazuma.

"Vidim svetlo na kraju tunela. Na žalost, Srbija nastavlja da živi mentalitetom prošlosti. Vučić i Srbija treba da shvate da je Kosovo već 10 godina nezavisna i suverena država i da kompromis po tom pitanju ne postoji", kazao je Tači.

Razgovori su vrlo teški, ponovio je Tači i rekao da će videti kako će se stvari dalje kretati.

Podsetio je da sporazum dve zemlje otvara evropsku perspektivu i za Kosovo i za Srbiju, donosi razumevanje i pomirenje.

 

Veselji: Kosovo očekuje priznanje od Srbije i članstvo u UN

Delegacija Prištine prenela je danas visokoj predstavnici EU Federiki Mogerini da je Kosovo jedinstveno po pitanju dijaloga sa Beogradom i da od tog procesa očekuje članstvo u UN i priznanje od Srbije.

To je posle sastanka u Briselu kojim je počela nova runda u dijalogu Beograda i Prištine rekao predsednik kosovskog parlamenta Kadri Veselji, prenosi Radio slobodna Evropa."Bićemo konstruktivni, želimo mir, želimo perspektivu mladoj generaciji, bilo na Kosovu ili u Srbiji", kazao je Veselji.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side