SzS: Tražimo odgovornost gradske vlasti za imenovanje ulice u Beogradu po ustaši
28.11.2019 Beograd

SzS: Tražimo odgovornost gradske vlasti za imenovanje ulice u Beogradu po ustaši

SzS: Tražimo odgovornost gradske vlasti za imenovanje ulice u Beogradu po ustaši
Savez za Srbiju (SzS) u Beogradu zatražio je danas odgovornost članova gradskog veća, gradonačelnika Milana Radojičića, zamenika gradonačelnika Gorana Vesića i odbornika Skupštine grada koji su glasali da nekadašnja ulica partizanskog komandanta Stevana (Stjepana) Filipovića u Železniku dobije ime po hrvatskom nacionalisti i pripadniku ustaške policije Emilu Perški.

"Ovom odlukom gradska vlast osramotila je Beograd i on je postao predmet podrugljivih tekstova u regionu, čemu mu je trajno naneta moralna sramota. Narušen je i antifašistički karakter Beograda i Srbije. Osim toga, posebno uvređeni i osramoćeni jesu potomci žrtava ustaškog režima i brojni Krajišnici koji žive u Beogradu", navodi se u saopštenju.

SzS je zatražio da se hitno utvrdi odgovornost za taj skandal i da za njega odgovara onaj "ko faktički vodi grad", odnosno zamenik gradonačelnika Goran Vesić, bez čijeg znanja i odobrenja ulica u Beogradu nije mogla da ponese ime pripadnika NDH i ustaškog režima.

"Podsećamo Beograđane da ustaški simboli nisu novost poslednjih godina vlasti ovog režima, jer najznačajnije arhitektonsko rešenje - Beograda na vodi ima vrlo jasan simbol NDH režima, koji bi svuda u regionu bio zabranjen, osim u Beogradu", dodaje se.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side