15.01.2020 Beograd

SzS: Tražimo hitne mere za smanjenje zagađenja vazduha

SzS: Tražimo hitne mere za smanjenje zagađenja vazduha Foto: Beta/Ana Slović
Savez za Srbiju (SzS) ocenio je danas da je ekstremno zagađenje vazduha u Srbiji još jednom pokazalo neodgovornost vlasti i nebrigu za građane i njihovo zdravlje i zatražio preduzimanje hitnih mera na smanjenju zagađenja u gradovima.


"Iako se gradovi u Srbiji, posebno Beograd, mesecima nalaze među najzagađenijim gradovima u svetu, ni gradske ni centralne vlasti nisu preduzele nikakve mere da se građani o tome obaveste, niti da se sprovedu mere za smanjenje zagađenja", navodi se u saopštenju SzS.

Taj opozicioni savez zatražio je utvrđivanje odgovornosti zbog zagađenja svih nadležnih, od premijerke Ane Brnabić preko ministra za zaštitu životne sredine Gorana Trivana do čelnika lokalnih samouprava.

"Da se utvrdi i javnost obavesti kako se troši 'zeleni dinar' koji zagađivači, ali i građani kroz ekološku taksu, plaćaju jer postoji sumnja da se ta sredstva koriste mimo zakona i nenamenski. Da se ispita da li je tačno da je većina mernih uređaja za merenje zagađenja vazduha, koji su u vlasništvu države, neispravna i da podaci koji se objavljuju o zagađenju dolaze sa uređaja koji ne pripadaju državi", dodaje se.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar (2) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 15.01.2020, 14:19h NEZNAM

    Pa navikao nas je da se u sve razume i mi sad cekamo da nam da resenje za resenje problema sa zagadjenosti vazduha.Da li je i on cuo za ruski preciscivac vazduha,pa dan ga kupi umesto prve najvece povisice penzija i plata.

  • 15.01.2020, 11:30h eks

    Kvalitet vazduha je na nivou koji je zabeležen u zadnjih deset godina , ali nikada nije toliko bilo buke i panike kao sada. Eto prilike i povoda mrziteljima da i za to optužuju Vučića.

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side