SzS: Prodaja Komercijalne banke neoogovoran potez vlasti u Srbiji
27.02.2020 Beograd

SzS: Prodaja Komercijalne banke neoogovoran potez vlasti u Srbiji

SzS: Prodaja Komercijalne banke neoogovoran potez vlasti u Srbiji Foto: Beta/Luka Filipović
Savez za Srbiju (SzS) ocenio je danas da je prodaja Komercijalne banke "ispod cene" neodgovoran potez vlasti u Srbiji jer je ta banka, zbog položaja na trzištu, sistemski važna za stabilnost domaćeg tržišta novca.

"Režim će ovim potezom, koji je u budžet doneo tek 131 milion evra, tek da izazove ozbiljne posledice. Srbija je jedna od retkih zemalja koja će ostati bez domaće banke, a koja može da utiče na tržište novca i hartija od vrednosti", navodi se u saopštenju SzS.

Dodaje se da Komercijalna banke nije prodata slovenačkoj NLB banci po ceni kako je je zvanično saopštena, od 387 miliona evra.

"I da je to prava cena to bi bila izuzetno niska cena i prodaja za taj iznos je pitanje zdravog razuma. Taj potez, naročito u nestabilnim uslovima i uslovima ekonomskih kriza, predstavlja krajnje rizičan potez. Ali realno, država je inkasirala svega 131 milion evra jer 256 miliona evra, neposredno pre toga, uloženo u kupovinu akcija. Naime, Republika Srbija je na Beogradskoj berzi u novembru prošle godine za iznos od 256 miliona evra kupila 34,5 odsto akcija Komercijalne banke od dva akcionara EBRD i IFC", podsetio je SzS.

Ukazano je da je "režim Aleksandra Vučića nakon prodaje poljoprivrednog zemljišta Arapima, među kojima je i ono najvrednije PKB-a, prodaje mnogih vodnih resursa, odlučio da proda poslednju respektabilnu domaću banku, što dovoljno govori o karakteru ovog režima".

"Enormno devizno zaduživanje, dodeljivanje kapitalnih projekata stranačkim ljudima poput Zvonka Veselinovića i Milana Radoičića po višestruko višim cenama od tržišnih pokazuju svu beskurpuloznost kriminalnih klanova SNS-a", smatra SzS.

Procenjeno je da će kupac Komercijalna banke, koja je u 2019. godini imala dobit od 75 miliona evra, "za samo šest godina otplatiti prodajnu cenu, što je ekstremno kratak rok za bilo koju investiciju, a naročito za banku".

"Banka kupac daje stambene kredite za godišnju zaradu od 3-4 odsto, a kupuje drugu banku za godišnju zaradu od preko 16 odsto", navedeno je u sopštenju.

Po oceni SzS, Komercijalna banka koja zauzima 11 odsto srpskog tržišta ima najveću deviznu štednju i najveći broj ekspozitura, mogla je biti brana od monopolskog ponašanja stranih banaka, "koje već ide na štetu građana i privrede Srbije".

 

Pokret Metla 2020 pozvao NBS da ne da saglasnost za prodaju Komercijalne banke

Odluka o prodaji Кomercijalne banke slovenačkoj Novoj Ljubljanskoj banci (NLB) nema nikakvo ekonomsko opravdanje i višestruko je štetna za Srbiju, ocenio je danas član Predsedništva Pokreta Metla 2020 Miloš Jovanović i pozvao Narodnu banku Srbije (NBS) da ne da saglasnost za prodaju srpske banke.

Za odluku Vlade Srbije o prodaji Komercijalne, o čemu je juče potpisan kupoprodajni ugovor, po rečima Jovanovića, "nema drugog objašnjenja do da je lični interes nadvladao javni interes donosilaca odluke".

"Кomercijalna banka, koja zahvata 11 odsto bankarskog tržišta Srbije, posluje stabilno i ostvaruje rast, natprosečno je likvidna i kapitalizovana, već tri godine ostvaruje godišnju dobit od preko 60 miliona evra i predstavlja stub stabilnosti bankarskog tržišta. Jednostavno, takva banka ne sme da se proda, jer se time celokupna kontrola finansijskog sektora prepušta strancima, sa nesagledivim negativnm posledicama", naveo je on u saopštenju.

Ukazao je da je Komercijalna banka prodata za 387 miliona evra, "što je tek oko 60 odsto knjigovodstvene vrednosti", kao i da je "paradoksalno da se srpska državna banka prodaje banci u kojoj je država Slovenija najveći akcionar, uz tvrdnje da država nije dobar vlasnik".

"Da bi transakcija bila zaključena neophodna je i saglasnost NBS. Guvernerka Jorgovanka Tabaković je u više navrata istakla da Кomercijalnu banku ne treba prodavati. Ukoliko saglasnost ipak bude data potvrdiće se potpuna nadmoć ličnih i partijskih interesa nad institucijama, strukom i interesima države", kazao je Jovanović.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side