SzS predložio da se na okruglom stolu na FPN potpiše obavezujući dokument
18.08.2019 Beograd

SzS predložio da se na okruglom stolu na FPN potpiše obavezujući dokument

SzS predložio da se na okruglom stolu na FPN potpiše obavezujući dokument
Savez za Srbiju (SzS) je danas predložio organizatorima sutrašnjeg, trećeg okruglog stola vlasti i opozicije na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, da se na dnevni red stavi jedan obavezujući dokument.

 

Njime bi se svi potpisnici, kao parlamentarne političke stranke, obavezali da će do 15. septembra doći do promena u Radio-televiziji Srbije i u Regulatornom telu za elektronske medije kroz zakonitu skupštinsku proceduru, u skladu s preporukama ekspertskog tima "Jedan od pet miliona".

"Ako to vlast prihvati, onda ima smisla nastaviti razgovore i dogovore oko preostalih uslova za slobodne izbore. Pitanje slobode medija nije pitanje samo 45 dana tokom izbornog procesa, već pre svega medijskih sloboda između dva izborna ciklusa, kada u Srbiji vlada totalni medijski mrak", piše u saopštenju.

Dodaje se da ukoliko vlast sutra ne bude spremna da prihvati takav dogovor, to znači da ne želi nikakav dogovor, ocenjeno je u saopštenju.

"A posebno ne žele ništa da promene u sferi slobode medija koja je ključni preduslov za fer i poštene izbore. U tom slučaju dolazi vreme za proglašenje bojkota nastupajućih izbora", navodi SzS.

SzS je u saopštenju ocenio da format okruglih stolova vlasti i opozicije na FPN ne približava onome što traže opozicija - potpisnici "Sporazuma s narodom" i organizatori protesta "Jedan od pet miliona".

SzS kaže i da su ti skupovi "neobavezujući", a da teme nisu iz preporuka Stručnog tima protesta.

"Veoma poštujući organizatore i strukovna udruženja koja učestvuju na okruglim stolovima na Fakultetu političkih nauka, dužni smo da uoči trećeg okruglog stola konstatujemo da nas ovaj format ne približava onome što je traženo od strane opozicije, potpisnika "Sporazuma sa narodom" i organizatora protesta 'Jedan od pet miliona'", piše u saopštenju.

SzS je kazao da mora doći do direktnih pregovora vlasti i opozicije koji bi bili okončani obavezujućim zajedničkim dokumentom koji bi potpisale obe strane i koji bi se primenjivao odmah, u potpisanim rokovima.

"Ako toga nema, onda je svako učestvovanje predstavnika vlasti u bilo kakvim okruglim stolovima i drugim razgovorima, samo fingiranje i odugovlačenje kako bi se potrošilo vreme do izbora bez ikakvih suštinskih ustupaka", piše u saopštenju SzS.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 18.08.2019, 17:32h eks

    Isključivost i besmislenost ucena i zahteva koje postavlja opozicija po principu "sve, ili ništa", neće dovesti do dogovora.

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side