28.02.2020 Beograd

Švonja: Zajednica Srba Hrvatske i BiH trpela pretnje nakon najave o izlasku na izbore

Švonja: Zajednica Srba Hrvatske i BiH trpela pretnje nakon najave o izlasku na izbore Foto: Medija centar Beograd
Predsednik Zajednice Srba Hrvatske i BiH Branislav Švonja kazao je danas da je ta zajednica pretrpela niz pretnji nakon najave o izlasku na predstojeće izbore.

Švonja je rekao novinarima u Medija centru da veruje da napadi i pretnje imaju političku pozadinu jer su se incidenti događali nakon njegovog razgovora sa predstavnicima Srpske napredne stranke (SNS) o zajedničkom izlasku na izbore.

"Kroz razgovor sam shvatio da nema mnogo prostora za pregovaranje i dogovaranje, već mi je praktično ultimativno nuđeno da je doneta odluka da idemo u toj koaliciji", rekao je on.

Prema njegovim rečima, oni su odbili njegov zahtev da "sve bude na zvaničnom nivou" i da se "svi odbori zajednice u Vojvodini o tom predlogu izjasne", i da on takav dogovor "nije mogao da prihvati".

Švonja je kazao da mu je "dato do znanja" da je neprihvatljiv izlazak zajednice samostalno na izbore i da će zbog toga trpeti posledice.

Na pitanje novinara o kojim članovima SNS-a je reč, Švonja nije želeo da odgovori jer, kako je naveo, "ako nisu objavljeni javno, nije u redu da imenuje".

On je naveo da je u utorak 25. februara u prostorije uduruženja u Novom Sadu ušla grupa od 15 mladića koji su odneli svu dokumentaciju i arhivu uz "psovke i pretnje zaposlenima i njemu".

Dodao je da nije bio prisutan u prostorijama tokom tog incidenta.

Prema njegovim rečima, slučaj je prijavljen policiji, koja je, kako je naveo, udaljena od prostorija udruženja nekoliko stotina metara, ali je stigla tek nakon sat vremena.

Švonja je kazao da mladići nisu imali maske na licu, kao i da je okolina pokrivena kamerama, a iz policije im je rečeno da su mladići "od ranije poznati policiji".

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
online izdanje
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side