Svedok u Hagu relativizovao izjavu da je SDB Srbije naoružavala Srbe u Zvorniku `91.godine
16.09.2020 Beograd / Hag

Svedok u Hagu relativizovao izjavu da je SDB Srbije naoružavala Srbe u Zvorniku `91.godine

Svedok u Hagu relativizovao izjavu da je SDB Srbije naoružavala Srbe u Zvorniku `91.godine Foto: Freeimages.com
Zaštićeni svedok odbrane OFS-023 relativizovao je danas, na ponovljenom haškom procesu Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću-Frenkiju, svoj raniji iskaz da je Služba državne bezbednosti (SDB) Srbije bila umešana u naoružavanje Srba u Zvorniku 1991.godine.

Bivši načelnik SDB Srbije, Stanišić (70) i prvi operativac Službe, Simatović (70) optuženi su za progon, ubistva, prisilno premeštanje i deportaciju Hrvata i Muslimana tokom ratova u Hrvatskoj i BiH, 1991-95.godine.

Dok ga je unakrsno ispitivala tužiteljka Grejs Harbor (Grace Harbour), svedok nije opovrgavao da je 1991.godine, kada je bio policajac u Zvorniku, bio uključen u dopremanje oružja iz Beograda i istočne Slavonije.

Međutim, OFS-023 nastojao je da izbegne da odgovori da li ostaje pri svojim ranijim izjavama da su isporuke oružja organizovali pripadnici SDB Srbije.

"Da li vam je, kao što ste izjavili, (lider Srpske demokratske stranke u Zvorniku, Brano) Grujić rekao da su pripadnici SDB Srbije učestvovali u prebacivanju oružja preko Drine u Zvornik", pitala je tužiteljka Harbor.

"Grujić mi je rekao da su to bili pripadnici bezbednosti, ne čije", odgovorio je svedok, ponavljajući jučerašnji iskaz da su isporuke bile dogovorene sa Radmilom Bogdanovićem, koji je u Skupštini Srbije bio zadužen za pomoć Srbima van Srbije.

Svedok je potvrdio da je dvaput išao po oružje u Dardu, u Baranji, zajedno sa Radoslavom Kostićem.

Na pitanje da li je Kostić igrao odlučujuću ulogu, kao pripadnik SDB Srbije, OFS-023 je odgovorio: "Da li je Kostić radio u SDB - jeste. Kad - ne znam. Koliko znam, 1992.godien je radio u MUP Republike Srpske Krajine, bio je glavni za Slavoniju, Baranju i Zapadni Srem".

Svedok je, međutim, potvrdio da ga je, na putu za Dardu, Kostić čekao u Somboru.

Po tužiocima, Kostić je bio operativac SDB Srbije, koji je kasnije poginuo na ratištu. Po njemu je, zatim, nazvana baza Jedinice za specijalne operacije SDB Srbije u Kuli.

Tužiteljka Harbor citirala je raniju izjavu svedoka da je prva isporuka oružja iz Srbije u Zvornik stigla na dan kada su fudbaleri Crvene zvezde osvojili Kup evropskih šampiona, 24. maja 1991.godine.

Svedok OFS-023 je i tu svoju izjavu relativizovao, rekavši da se ne seća da li je oružje stiglo tada ili na dan kada je Crvena zvezda postala prvak sveta, 8. decembra 1991. godine.

Datum isporuka je bitan za tezu tužilaca da su se bosanski Srbi, uz ključnu podršku vlasti u Beogradu, pripremali za sukobe mnogo pre izbijanja rata u BiH, u aprilu 1992.godine.

Veći deo današnjeg ispitivanja protekao je iza zatvorenih vrata zbog zaštite identiteta svedoka koji je ranije na obavezujući poziv suda (subpoena) svedočio i na suđenjima Slobodanu Miloševiću, Vojislavu Šešelju, Radovanu Karadžiću, kao i na prvom procesu Stanišiću i Simatoviću.

Ponovljeno suđenje bivšim zvaničnicima SDB Srbije biće nastavljeno sutra.

Stanišića i Simatovića je Haški tribunal, posle prvog suđenja, 2013.godine oslobodio krivice, ali je, na žalbu tužilaštva, apelaciono veće suda poništilo tu presudu i naložilo novo suđenje.

autor: KP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side