Svedok: Snage SAO Krajine bile potčinjene JNA, nisam znao za prisustvo SDB Srbije
21.08.2019 Hag

Svedok: Snage SAO Krajine bile potčinjene JNA, nisam znao za prisustvo SDB Srbije

Svedok: Snage SAO Krajine bile potčinjene JNA, nisam znao za prisustvo SDB Srbije Foto: freeimages
Svedok odbrane Mile Bosnić izjavio je danas, u haškom procesu Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću-Frenkiju, da su sve srpske snage u Kninskoj Krajini, od početka rata u Hrvatskoj 1991, bile potčinjene JNA.

Svedočeći u odbranu prvooptuženog Stanišića, Bosnić je objasnio da je milicija SAO Krajine, od septembra 1991, bila potčinjena Teritorijalnoj odbrani, koja je delovala u sastavu JNA.

Bosnić je rekao i da, 1990-91, nije imao saznanja da je SDB Srbije prisutna u SAO Krajini.

Tadašnji predsednik opštine Slunj i član rukovodstva Srpske demokratske stranke, time je negirao navod optužnice da je snage SAO Krajine kontrolisala Služba državne bezbednosti (SDB) Srbije.

Stanišić, bivši načelnik SDB Srbije, i operativac te službe Franko Simatović-Frenki, optuženi su za progon, ubistva, deportaciju i prisilno premeštanje Hrvata i Muslimana u Hrvatskoj i BiH, 1991-95.

Dok ga je ispitivao branilac drugooptuženog Simatovića, Mihajlo Bakrač, Bosnić je potvrdio da su se Srbi u SAO Krajini naoružavali nelegalnim kanalima, ali i preko JNA.

Bosnić je prihvatio i sugestiju Simatovićevog branioca da u formiranju policije SAO Krajine učestvovalo Savezno ministarstvo unutrašnjih poslova SFRJ, a ne SDB Srbije, kako tvrde tužioci.

Finansiranje vojske i policije SAO Krajine i, kasnije, Republike Srpske Krajine odvijalo se preko Ministarstva odbrane Srbije, izjavio je svedok, nasuprot navodu optužnice da je i u finansiranje tih snaga išlo preko SDB Srbije.

Tokom unakrsnog ispitivanja, tužilac Daglas Stringer (Douglas) dokazivao je da je u zbivanjima oko SAO Krajine odlučujuću ulogu igrao tadašnji predsednik Srbije Slobodan Milošević.

Kao primer, Stringer je naveo da je tadašnji krajiški lider Milan Babić smenjen pod Miloševićevim pritiskom zbog toga što se, krajem 1991. i početkom 1992., protivio primeni Vensovog mirovnog plana.

"Da, ali nije bilo jednostavno odstraniti Babića zato što se i Skupština protivila Vensovom planu", prokomentarisao je Bosnić.

Tužilac Stringer je, zatim, svedok sugerisao da su se drugi zvaničnici SAO Krajine, poput Milana Martića, predomislili i podržali Vensov plan kada su videli kako je prošao Babić.

"Da, pod pritiskom Miloševića...Svi su se bili uplašili za svoje položaje, od predsednika opština do ministara. Pogrešili su i to se videlo 1995, posle Oluje", posvedočio je Bosnić.

Bosnić će sutra nastaviti da odgovara na pitanja tužioca Stringera.

Ponovljeni proces Stanišiću i Simatoviću poslednji je u kojem sud utvrđuje da li su zvaničnici Srbije bili odgovorni za zločine u Hrvatskoj i BiH. Do sada u Hagu nijedan zvaničnik Srbije nije bio proglašen krivim za to.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side