Sve više dece u Srbiji oboljeva od dijabetesa
17.10.2012 Beograd

Sve više dece u Srbiji oboljeva od dijabetesa

Sve više dece u Srbiji oboljeva od dijabetesa
U Srbiji je 4.000 dece na insulinu, a svake godine se broj mališana obolelih od dijabetesa tipa 1 uvećava za 3,2 odsto.

Od 4.000 dece koja su na insulinu, čak je 1.500 mlađe od 14 godina, pišu Večernje novosti. Prema podacima Nacionalnog instituta za javno zdravlje ”Dr Milan Jovanović Batut”, svake godine se broj obolelih u proseku povećava za 3,2 odsto.

Procenjuje se da će među generacijama rođenim od 2000. godine, svaki treći kad odraste oboleti od šećerne bolesti.

Doktor Ivan Rakočević, iz Odeljenja za prevenciju i kontrolu nezaraznih bolesti u Institutu ”Batut” kaže da se u skadu sa trendom sve većeg obolevanja od dijabetesa u zemljama u razvoju, može očekivati da će u Srbiji do 2030. godine biti 700.000 obolelih. U više od 90 odsto slučajeva, reč je o dijabetesu tipa 2, sa kojim sada u Srbiji živi oko 500.000 ljudi.

"Svega pet do 10 odsto pacijenata, ili približno 30.000 obolelih u Srbiji, ima tip 1 dijabetesa. To nikako ne umanjuje njegov značaj, posebno ako znamo da je tip 1 dijabetesa jedno od najčešćih hroničnih oboljenja u detinjstvu. U pitanju su deca koja se od najranijeg perioda svog života leče insulinom. Prema podacima iz Registra za dijabetes, u našoj zemlji od tipa 1 dijabetesa godišnje oboli približno 158 devojčica i dečaka uzrasta do 14 godina. To znači da od 100.000 dece u ovoj starosnoj dobi dobije dijabetes", rekla je ona.

Po navodima Novosti, kod dece i adolescenata nije više redak ni dijabetes tipa 2, iako se on najčešće pojavljuje u odraslom dobu. 

Profesor dr Dragan Zdravković, endokrinolog u Institutu za zdravstvenu zaštitu majke i deteta ”Dr Vukan Čupić” rekao je da se svakih nekoliko decenija broj dece sa dijabetesom tipa 1, koji se doživotno leči insulinom, udvostruči.

"Sve češće se dijabetes otkriva u predškolskom uzrastu, pa i kod dece mlađe od dve godine", rekao je on.

Iako još nije definitivno dokazano šta uzrokuje dečji dijabetes, simptomi su karakteristični: stalna žeđ i često mokrenje.

autor: MP izvor: Novosti/Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side