20.10.2018 Kragujevac

Sutra Veliki školski čas na godišnjicu streljanja civila u Kragujevcu

Sutra Veliki školski čas na godišnjicu streljanja civila u Kragujevcu Foto: Wikipedia
Tradicionalnom komemorativno-umetničkim "Velikim školskim časom" ispred Spomenika streljanim đacima i profesorima u Memorijalnom parku "Šumarice", sutra, u nedelju, u 11 časova biće obeležena 77. godišnjica streljanja civila u Kragujevcu u Drugom svetskom ratu.

U Crkvi Novomučenika kragujevačkih u Šumaricama, liturgiju će u 8.30 sužiti episkop šumadijski Jovan, a u 10.30 moleban kraj Spomenika streljanim đacima i profesorima.

Na "Velikom školskom času" biće izveden adaptirani tekst drame Đorđa Milosavljevića "Nisam kriv što sam živ", u režiji Slađane Kilibarde.

"Večno kruženje krivice, metamorfoze zla, nesrećni slučajevi okolnosti, peripetije u čoveku i pitanje odluke, odnosno odabira prave strane u ratnom sukobu. Sve to čini kovitlac misli koji naseljava i tereti dramu Đorđa Milosavljevića", piše u pogovoru te drame.

Taj dramski tekst je postavljen u tri vremena - 1941, 1991, i 2001. godine, s vršnjacima koji obrazuju dva trougla dramskih lica: jedan su preživeli šumaričkog pogroma, a drugi su mladi na obeležavanju 50-godišnjice tog stradanja.

Milosavljević je glumca Miju Aleksića (1923-1995 ) postavio kao jednog od protagonista zbivanja na kragujevačkom stratištu.

U izvođenju adaptacije "Nisam kriv što sam živ" učestvovaće Marko Baćević, Miodrag Pejković, Miloš Krstović, Matija Ristić, Marija Rakočević i drugi, kao i hor SKC, Kragujevačko pevačko društvo i Lenka Stojčević.

Autor muzike je Dragoslav Tanasković, a kostimografkinja Jelena Janjatović.

Gradska uprava je najavila da će u ime Vlade Srbije venac kraj spomenika u Šumaricama položiti ministarka bez portfelja Slavica Đukić Dejanović.

Najavljen je dolazak predsednika Vrhovnog kasacionog suda Dragomira Milojevića i predstavnika ministarstava pravde, prosvete, kulture i informisanja, i Nacionalnog saveta za saradnju sa Rusijom i Kinom.

Komemoraciji u Šumaricama prisustvovaće ambasadori Nemačke, Francuske, Slovačke, Izraela, Belorusije i Palestine , kao i predstavnici ambasada Češke i Ruske Federacije.

Potvrđen je dolazak delegacija gradova-partnera Kragujevca Ingolštata (Nemačka), Piteštija (Rumunija), i iz BIH Kozarske Dubice, Prijedora i Oštre Luke.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 20.10.2018, 21:07h Rođen u Kragujevcu (pre skoro jednog veka)...

    "17:09h Kragujevac Sutra Veliki školski čas na godišnjicu streljanja civila u Kragujevcu..." - Koja, čija vojska je streljala civile u Kragujevcu? Nekom ko je, npr., rođen 1999, poslednje godine XX veka - uskraćena je ovako sročenom (inače opravdano dugom članku) puna informacija...

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side