21.12.2017 Priština

Sutra vanredna sednica Skupštine Kosova o budžetu za 2018. godinu

Sutra vanredna sednica Skupštine Kosova o budžetu za 2018. godinu Foto: Beta, Armenija Zajmi Besevic
Na zahtev premijera Ramuša Haradinaja, Skupština Kosova održaće sutra vanrednu sednicu čija će jedina tačka dnevnog reda biti razmatranje Zakona o budžetu Kosova za 2018. godinu.

Po Ustavu Kosova, vanredna sednica parlamenta se održava kada to zasebno zatraže predsednik, premijer ili 40 poslanika Skupštine Kosova.

Predsedništvo Skupštine Kosova na sednici održanoj u sredu nije postiglo saglasnost o datumu razmatranja predloga Zakona o budžetu Kosova za 2018. godinu, tako da je shodno Ustavu, premijer danas zatražio održavanje vanredne sednice na čijem će dnevnom redu biti budžet za 2018. godinu.

Skupština Kosova usvojila je 10. decembra u prvom čitanju predlog budžeta Kosova za 2018. godinu. Budžet za narednu godinu predviđa rashode od 2,08 milijarde evra, što je za 104 miliona evra više nego 2017. godine. ; Troškovi budžeta povećani su za 15 odsto, a za budžetska davanja biće izdvojeno 598 miliona evra, odnosno 4,3 odsto više nego ove godine.

Za robe i usluge planirano je 264 miliona evra, što je povećanje od 7,9 odsto u odnosu na ovu godinu. Kapitalne investicije biće povećane za 10,8 odsto, a za opštine je predviđen 491 milion evra, što je 50 miliona više nego 2017. godine. Opozicija je kritikovala predloženi budžet navodeći da njime nisu ispunjena obećanja data građanima i da on ugrožava ekonomiju Kosova. Ministar finansija Bedri Hamza rekao je da je u konsultacijama s domaćim i stranim partnerima učinjen maksimum u pravednoj raspodeli javnog novca i istakao da će privredni rast u narednoj godini iznositi 4,6 odsto, dok su projekcije Svetske banke 4,8 odsto. Najavljujući da će plate biti povećane u srazmeri sa privrednim rastom, Hamza je ocenio da je nacrt budžeta u skladu sa fiskalnom politikom i prioritetima vlade, da će poreska politika biti podrška razvoju privatnog sektora, kao i da će biti obezbeđeni novi podsticaji za domaće proizvođače i prerađivače i stvoren povoljan ambijent za razvoj biznisa.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side