21.12.2017 Priština

Sutra vanredna sednica Skupštine Kosova o budžetu za 2018. godinu

Sutra vanredna sednica Skupštine Kosova o budžetu za 2018. godinu Foto: Beta, Armenija Zajmi Besevic
Na zahtev premijera Ramuša Haradinaja, Skupština Kosova održaće sutra vanrednu sednicu čija će jedina tačka dnevnog reda biti razmatranje Zakona o budžetu Kosova za 2018. godinu.

Po Ustavu Kosova, vanredna sednica parlamenta se održava kada to zasebno zatraže predsednik, premijer ili 40 poslanika Skupštine Kosova.

Predsedništvo Skupštine Kosova na sednici održanoj u sredu nije postiglo saglasnost o datumu razmatranja predloga Zakona o budžetu Kosova za 2018. godinu, tako da je shodno Ustavu, premijer danas zatražio održavanje vanredne sednice na čijem će dnevnom redu biti budžet za 2018. godinu.

Skupština Kosova usvojila je 10. decembra u prvom čitanju predlog budžeta Kosova za 2018. godinu. Budžet za narednu godinu predviđa rashode od 2,08 milijarde evra, što je za 104 miliona evra više nego 2017. godine. ; Troškovi budžeta povećani su za 15 odsto, a za budžetska davanja biće izdvojeno 598 miliona evra, odnosno 4,3 odsto više nego ove godine.

Za robe i usluge planirano je 264 miliona evra, što je povećanje od 7,9 odsto u odnosu na ovu godinu. Kapitalne investicije biće povećane za 10,8 odsto, a za opštine je predviđen 491 milion evra, što je 50 miliona više nego 2017. godine. Opozicija je kritikovala predloženi budžet navodeći da njime nisu ispunjena obećanja data građanima i da on ugrožava ekonomiju Kosova. Ministar finansija Bedri Hamza rekao je da je u konsultacijama s domaćim i stranim partnerima učinjen maksimum u pravednoj raspodeli javnog novca i istakao da će privredni rast u narednoj godini iznositi 4,6 odsto, dok su projekcije Svetske banke 4,8 odsto. Najavljujući da će plate biti povećane u srazmeri sa privrednim rastom, Hamza je ocenio da je nacrt budžeta u skladu sa fiskalnom politikom i prioritetima vlade, da će poreska politika biti podrška razvoju privatnog sektora, kao i da će biti obezbeđeni novi podsticaji za domaće proizvođače i prerađivače i stvoren povoljan ambijent za razvoj biznisa.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Skot: Srbija je na pogrešnoj strani istorije po pitanju krize u Venecueli Skot: Srbija je na pogrešnoj strani istorije po pitanju krize u Venecueli

  Ambasador SAD u Beogradu Kajl Skot izjavio je danas, povodom stava Beograda prema krizi u Venecueli, da je Srbija na pogrešnoj strani istorije.

 • Dačić: Ako razgraničenje bude zvaničan predlog o tome će se izjasniti parlament i narod Dačić: Ako razgraničenje bude zvaničan predlog o tome će se izjasniti parlament i narod

  Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da razgraničenje sa Kosovom nije zvaničan predlog, nego ideja državnih zvaničnika i da će se ako postane zvaničan predlog naći pred Skupštinom Srbije i o njoj će odlučivati građani na referendumu.

 • U novom broju nedeljnika Novi magazin pročitajte... U novom broju nedeljnika Novi magazin pročitajte...

  Tema broja: Srbija i svet -- Šta određuje, a šta će određivati (spoljnu) politiku Srbije? -- Zadatak za neko buduće rukovodstvo mogao bi da bude definisanje seta prioriteta, kojim bi se politika “prema regionu” odvojila od spoljne i na neki način normalizovala. Postavljena na principima dobrosusedskih odnosa, težila bi ostvarenju punog potencijala prekogranične saradnje, zajedničkih projekata, a sve u kontekstu članstva u EU. Ovde bi posebnu korist morale imati manjine. Marko Savković*

 • Direktor Železnica podneo ostavku Direktor Železnica podneo ostavku

  Generalni direktor Železnica Srbije Miroslav Stojičić podneo je ostavku na tu funkciju navodeći da je imao opstrukcije u radu i da je bio onemogućen da raspolaže imovinom tog preduzeća.

 • Si pisao Vučiću: Spreman sam da vodimo strateško partnerstvo Srbije i Kine Si pisao Vučiću: Spreman sam da vodimo strateško partnerstvo Srbije i Kine

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je pismo u kojem mu je predsednik Kine Si Đinping zahvalio na čestitki povodom kineske Nove godine i naveo da je spreman da ulaže napore da zajedno vode strateško partnerstvo dve zemlje ka većem napretku, saopšteno je danas iz Vučičevog kabineta.

 • Tužba protiv rešenja Poverenika za informacije od javnog značaja Tužba protiv rešenja Poverenika za informacije od javnog značaja

  Agencija za borbu protv korupcije zatražila je podnošenje tužbe protiv rešenja Povernika za informacije od javnog zanačaja kojim joj je naloženo da novinarki CINS-a omogući uvid u dokumente koje su politički subjekti koristili kаo sredstvа obezbeđenjа zа kredite i zаjmove u kаmpаnjаmа zа sve nivoe izborа 2012, 2014, 2016, 2017. i 2018. godine.

 • Agencija: Vučić u kampanji Budućnost Srbije nije prekršio Zakon Agencija: Vučić u kampanji Budućnost Srbije nije prekršio Zakon

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić aktivnostima u okviru kampanje "Budućnost Srbije" nije prekršio Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije, saopštila je danas Agencija.

 • Analitičar: Nemoguće razgraničenje bez priznanja Analitičar: Nemoguće razgraničenje bez priznanja

  Politički analitičar Cvijetin Milivojević ocenio je danas da je nemoguće razgraničenje bez priznanja Kosova, navodeći da se teritorija jedne zemlje može menjati samo uz dopuštenje građana odnosno na referendumu i da je antiustavan način na koji je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić saopštio "zvaničnu poziciju Srbije" u dijalogu sa Prištinom.

 • Srbiji će, ovim tempom, biti potrebno 40 godina da iskoreni siromaštvo Srbiji će, ovim tempom, biti potrebno 40 godina da iskoreni siromaštvo

  Srbija je zemlja društvene nejednakosti i ovim tempom biće potrebno 40 godina da u njoj bude iskorenjeno siromaštvo, rečeno je danas na tribini "Pravda se ne dobija na poklon, ona se osvaja".

 • Šreder: Realno je da Srbija do 2025. uđe u EU Šreder: Realno je da Srbija do 2025. uđe u EU

  Bivši nemački kancelar Gerhard Šreder izjavio je da je realno da Srbija do 2025. uđe u Evropsku uniju i da je uveren da će Priština morati da ukine takse na srpske proizvode.

 • Potpisivanje Sporazuma sa narodom i na protestu u Novom Sadu Potpisivanje Sporazuma sa narodom i na protestu u Novom Sadu

  Učesnici protesta "Jedan od pet miliona" u Novom Sadu imaće priliku da u petak tokom protesta potpišu dokument koji je nazvan "Sporazum sa narodom", a koji su pripremile opozicione političke partije i organizacije na poziv organizatora i učesnika protesta u Beogradu.

Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side