14.12.2017 Beograd

Šutanovac: Autonomna kultura za slobodan Beograd

Šutanovac: Autonomna kultura za slobodan Beograd Foto: Zoran Raš
Predsednik Demokratske stranke (DS) Dragan Šutanovac ocenio je da izbori u Beogradu moraju da budu "poslednja linija odbrane" građanskog dostojanstva" i da u Beogradu posle "agresivnog uništavanja duha grada i njegovih urbanističkih celina, problematičnog odnosa prema kulturnoj baštini, promocije nasilja, rijalitija, kiča i tabloidne kulture" treba "proglasiti autonomiju za kulturu".

"Svestan sam da mnogi građani, naši prijatelji, a među njima i brojni umetnici, u dosadašnjoj politici DS nisu videli dovoljnu posvećenost kulturi, zamerajući nam zanemarivanje ovog suštinskog segmenta i podilaženje populizmu... Smatram da smo isuviše lako u koalicionim pregovorima za Vladu Republike Srbije prepuštali resor kulture manjim koalicionim partnerima, a mnogo žustrije se borili za takozvana 'ministarstva sile', naveo je Šutanovac u autorskom tekstu za "Nedeljnik".

Šutanovac i DS predlažu osnivanje Saveta za kulturu grada Beograda, po ugledu na ovlašćenja Nacionalnog saveta za kulturu. Članovi Saveta birali bi se iz reda uglednih i istaknutih umetnika i stručnjaka u kulturi, na predlog gradskih ustanova kulture po delatnostima, umetničkih udruženja, Univerziteta.

Predsednik DS je naveo da će demokrate podržati vrhunski kvalitet bez obzira na strukturu iz koje dolazi, ali na transparentan i otvoren način.

Ukoliko pobedi na gradskim izborima, DS bi budžet za kulturu u prvoj godini mandata povećala sa sadašnjih tri na četiri odsto. Šutanovac je naglasio da je, u vreme kada je DS bila na vlasti u Beogradu, budžet za kulturu bio između pet i šest odsto.

"Zbog višegodišnjeg kašnjenja grada Beograda u plaćanju doprinosa za penzijsko-invalidsko i zdravstveno osiguranje samostalnih umetnika, došlo je do velikog duga. Zato ćemo hitno da pokrenemo rešavanje dugova samostalnih umetnika prema Poreskoj upravi", naveo je Šutanovac.

Lider DS predviđa i veća sredstva za programske troškove, traži ukidanje zabrane zapošljavanja u kulturi i uvođenje programa prakse kako bi mladi umetnici na vreme počeli da rade i stiču iskustva.

On se založio za osnivanje gradske galerije, kao i habova za mlade umetnike, po ugledu na kulturni centar "La Friš" u Marseju.

Beogradu su potrebni i posebni fondovi za razvoj turizma i preduzetništva, sredstva za filmske projekte, fond za mlade talente, navodi se u tekstu.

Ceo tekst na https://beta.rs/oms/oms-politika/79827-dragan-sutanovac-autonomna-kultura-za-slobodan-beograd

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side