Sukob rukovodstava Jevrejske opštine Beograd oko imovine žrtava holokausta
05.06.2019 Beograd

Sukob rukovodstava Jevrejske opštine Beograd oko imovine žrtava holokausta

Sukob rukovodstava Jevrejske opštine Beograd oko imovine žrtava holokausta
Jevrejska opština Beograd (JOB) ocenila je danas da je odluka rivalskog rukovodstva i njegovog predsednika Danila Medića da u novinama objavi poziv za raspolaganje nepokretnom imovinom žrtava holokausta u potpunoj suprotnosti sa zakonom i da je taj postupak krajnje zabrinjavajuć i štetan po jevrejsku zajednicu.

Kako se navodi u saopštenju, Medić je u Večernjim novostima objavio oglas za podnošenje ponuda za zajedničku izgradnju poslovno-stambenog objekta na Južnom bulevaru i na Studentskom trgu u Beogradu.

"Oba oglasa krše odredbe Statuta same JOB, što čini ovakvo istupanje Medića u javnosti krajnje zabrinjavajućim i štetnim po jevrejsku zajednicu. Po Statutu JOB za raspolaganje nepokretnom imovinom nadležna je isključivo Skupština JOB. Skupština nikada nije održana i odluka o raspolaganju navedenom imovinom nije doneta", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da se u oba slučaja radi o imovini stečenoj na osnovu Zakon o otklanjanju posledica oduzimanja imovine žrtvama holokausta koje nemaju živih naslednika, koju nije moguće prodati, pokloniti, opteretiti hipotekom ili zaključiti ugovor o zajedničkoj izgradnji bez posebne pisane saglasnosti Izvršnog odbora.

JOB je ukazao da su članovi te opštine još pre tri meseca ubedljivom većinom glasova smenili Medića ali da i dalje čekaju upis novog rukovodstva u Registar crkava i verskih zajednica u Ministarstvu pravde.

"Upisom izabranog predsednika u registar crkava i verskih zajednica momentano bi se zaustavilo dalje nezakonito postupanje smenjenog rukovodstva i urušavanje jevrejske zajednice kojoj preti potpuni sunovrat, a na štetu šire društvene zajednice. Pitam se koji je interes Ministarstva pravde da ne izvrši upis novog predsednika i posle tri meseca od održavanja izbora u JOB i na taj način aktivno doprinese krizi u jevrejskoj zajednici", navodi se u saopštenju.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja