Sukob meštana i investitora u Toplom Dolu zbog gradnje MHE, ima povređenih
07.10.2019 Pirot

Sukob meštana i investitora u Toplom Dolu zbog gradnje MHE, ima povređenih

Sukob meštana i investitora u Toplom Dolu zbog gradnje MHE, ima povređenih
Meštani Toplog Dola, Temske i okolnih sela na Staroj planini, sukobili su se jutros sa obezbeđenjem i radnicima koje je investitor Dragan Josić doveo u Topli Do kako bi započeo gradnju mini hidroelektrane, a u tom incidentu povređeno je nekoliko meštana i radnika.

Kako je agenciji Beta rekao Aleksandar Jovanović Ćuta iz organizacije Odbranimo reke Stare planine, skoro svi meštani koji su povređeni u tom incidentu, "oslepljeni" su biber sprejom.

"U Toplom Dolu je jutros bio pravi rat. Letele su kamenice i upotrebljen biber sprej. Sreća pa niko nije nastradao", rekao je Jovanović.

On je kazao da je investitor Josić sa još petnaestak do dvadeset ljudi, u toku noći planinskim putem iz pravca Babinog zuba došao u Topli Do, postavio tablu i ogradio gradilište.

"Meštani su uspeli da ih oteraju. Srušili su ogradu oko gradilišta i zapalili je. Josić i njegovi ljudi su otišli iz Toplog Dola putem kojim su i došli, preko planine. Nisu smeli do Pirota putem do Temske jer se tamo okupilo mnogo meštana", izjavio je Jovanović.

Prema njegovim rečima, tokom sukoba u Toplom Dolu bilo je veoma malo policije.

"Policija je znala da će on doći, znali smo i mi, samo nismo znali kada će doći. Najviše zabrinjava to što je onaj koji je znao da će do sukoba doći i koji je mogao da ga spreči, nije to učinio. Neshvatljivo je i sumanuto da se tim ljudima dozvoli da dođu u selo, kada se zna kakva će reakcija meštana biti", naveo je Jovanović.

Dodao je da će meštani ostati na barikadama, kao što su to radili i prethodna skoro dva meseca.

Prema podacima kojima raspolaže organizacija Odbranimo reke Stare planine, građevinska dozvola za izgradnju male hidroelektrane u Toplom Dolu ističe za dva dana.

Po saznanjima agencije Beta, Policijska uprava u Pirotu uskoro će se oglasiti povodom incidenta u Toplom Dolu.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
E-pretplata
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
No? istraživa?a 2020
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side