13.10.2017 | 11:27h ► 15:27h Beograd

Sudski veštak: Povrede Andreju Vučiću i Predragu Malom nanete policijskom palicom

Sudski veštak: Povrede Andreju Vučiću i Predragu Malom nanete policijskom palicom Foto: print screen
Braća predsednika Srbije i gradonačelnika Srbije Andrej Vučić i Predrag Mali su imala tri, odnosno četiri povrede od udaraca policijskom palicom tokom Parade ponosa 2014. u Beogradu, rečeno je danas u Višem sudu u nastavku suđenja žandarmima koji su optuženi za taj napad.

U nastavku suđenja svedočio je veštak sudske medicine Branimir Aleksandrić koji je rekao da je Vučić zadobio "dva kobasičarska krvava podliva na leđima, dužine oko 20 centimetara i širine oko 1,5 centimetara".

On je, svedočeći na osnovu uvida u medicincku dokumentaciju s prvog pregleda oštećenih, rekao da je Andrej Vučić zadobio i jedan krvavi podliv na levom ramenu "prečnika oko pet centimetara".

Aleksandrić je rekao i da je Predrag Mali zadobio tri krvava podliva na leđima i jedan na desnom ramenu.

Po njegovim rečima, još dve osobe, pripadnici vojne bezbednosti koji su bili s Vučićem i Malim, zadobile ;su povrede od policijskih palica.

"Sve četiri osobe su dobile povrede koje su nanete udarcima policijskom palicom", rekao je Aleksandrić.

On je, na pitanje advokata optuženih o povredama dvojice pripadnika vojne bezbednosti, rekao da isključuje svaku mogućnost da su one nastale od udaraca u zid ili od šutiranja ivice policijskog štita.

Na pitanje advokata odbrane zašto je kod dvojica oštećenih navedeno da su zadobili po tri povreda dužine od oko deset centimetara, a ne "recimo devet ili 11 centimetara", veštak je odgovorio da lekari kliničari nemaju metar i ne mere dužinu povreda već daju procenu.

Po njegovim rečima, policijska palica može da izazove izuzetno jak bol "maksimalnog kapaciteta" i da je napravljena kako bi kroz zakonsku upotrebu njome onesposobila neka osoba.

"Njena svrha je da nanese bol, a ne težu povredu, i da se osoba tako onesposobi", rekao je on na pitanja zamenika tužioca na osnovu čega je zaključio da su oštećenima povrede nanete službenom policijskom palicom.

Na pitanje advokata optuženih da li je žandarm s podignutim vizirom na zaštitnom šlemom mogao da dobije udarac u usnu, vešak je odgovorio da je to teorijski moguće.

"Ako je viezir na štitu spušten, onda je nemoguće da pesnica preko vizira dopre na deo lica", rekao je Aleksandrović.

Odbrana optuženih je najavila da će pismeno uputiti sudu primedbe na sadržinu svedočenja vešataka.

U nastavku postupka predviđeno je da se pregledaju snimci sukoba i "frejmovi" koje je snimila televizja N1, a odbrana je zatražila da tada bude pozvan veštak IT struke, čemu se usprotivio zamenik tužioca.

Odbrana je taj zahtev odbrazložila time što tužilaštvo drugačije nego ona vidi to što je nalazi na tom snimku.

Sudsko veće će naknadno doneti odluku o predlogu odbrane, a naredno ročište je zakazano za 20. oktobar.

Pretodno danas, jedan od optuženih, Zlatko Gigić, protiv koga je postupak u ranijem delu suđenja bio razdvojen, postavljao je na početku ročišta pitanja svedocima - žandarmima koji su bili na mestu sukoba 28. septembra 2014. godine.

Sva četiri svedoka su potvrdila da su iz policijskog kordona čula uzvik: "Pištolj, pazi pištolj!", ali nisu mogli da prepoznaju glas.

Žandarmi su optuženi da su kao saizvršioci počinili krivično delo napada i zlostavljanja i mučenja, a optužnicom Višeg javnog tužilaštva u Beogradu na teret im se stavlja zloupotreba službenog položaja.

Svi optuženi su tokom ranijih ročišta negirali krivicu i naveli da su postupali po zakonu.

Optužnicom Višeg javnog tužilaštva se terete Predrag Mitrović, Slavko Stojanović, Dragan Savić, Dalibor đorđević, Zlatko Gigić, Boban Lekić, Mitar Milosavljević i Rade Matić.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Politička zloupotreba istorije: Ko je prvi počeo – Istoričari protiv revizionizma Politička zloupotreba istorije: Ko je prvi počeo – Istoričari protiv revizionizma

  Mora se razlikovati revizija od revizionizma, koji stvara sukobe između država, društva i naroda. Do revizionizma dolazi kada se deo događaja predstavi kao celina i iskoristi za stvaranje politički potrebne priče. Očigledan primer je vojno-policijska akcija “Oluja”, koja se različito tumači u Hrvatskoj i Srbiji upravo kroz delove događaja, tako da je u fokusu u Srbiji događaj nakon, a u Hrvatskoj pre “Oluje”

 • U novom broju nedeljnika Novi magazin pročitajte U novom broju nedeljnika Novi magazin pročitajte

  Tema broja: Ko je prvi počeo – Istoričari protiv revizionizma -- Politička zloupotreba istorije: Mora se razlikovati revizija od revizionizma, koji stvara sukobe između država, društva i naroda. Do revizionizma dolazi kada se deo događaja predstavi kao celina i iskoristi za stvaranje politički potrebne priče. Očigledan primer je vojno-policijska akcija “Oluja”, koja se različito tumači u Hrvatskoj i Srbiji upravo kroz delove događaja, tako da je u fokusu u Srbiji događaj nakon, a u Hrvatskoj pre “Oluje”. Piše: Ivana Pejčić

 • Vučić: Idem u Brisel ali nisam optimista zbog izjava koje stižu iz Prištine Vučić: Idem u Brisel ali nisam optimista zbog izjava koje stižu iz Prištine

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će u nedelju putovati na nastavak dijaloga Beograda i Prištine u Briselu, ali da je "prilično obeshrabren" u pogledu uspeha tih razgovora, imajući u vidu izjave koje su prethodnih dana stizale s Kosova.

 • Opozicija u Nišu traži da se o aerodromu ne glasa u Skupštini grada Opozicija u Nišu traži da se o aerodromu ne glasa u Skupštini grada

  Odbornici ujedinjene niške opozicije najavili su danas da će na sednici Skupštine Niša tražiti da sa dnevnog reda bude skinuta tačka o predaji aerodroma "Konstantin Veliki" državi, a ako njihov predlog ne bude usvojen glasaće protiv odluke o poklanjanju aerodroma.

 • Savez za Srbiju pita zbog čega nije postavljen novi gradski menadžer Beograda Savez za Srbiju pita zbog čega nije postavljen novi gradski menadžer Beograda

  Zamenik šefa odborničke grupe "Saveza za Srbiju" u beogradskom parlamentu Nikola Jovanović upitao je danas vladajuću koaliciju u Beogradu zbog čega nije postavljen novi gradski menadžer u glavnom gradu.

 • Meteorolozi upozorili na sutrašnje pogoršanje vremena u Srbiji, mogući jaki pljuskovi i grad Meteorolozi upozorili na sutrašnje pogoršanje vremena u Srbiji, mogući jaki pljuskovi i grad

  Republički hidrometeorološki zavod je danas izdao upozorenje za sutra, petak, zbog plјuskova, uz grmlјavinu, osetan pad temperature i jak, povremeno olujni vetar, širom Srbije.

 • Tadić: Društvo talac Vučićevog poimanja sveta u kojem se ne razaznaje laž Tadić: Društvo talac Vučićevog poimanja sveta u kojem se ne razaznaje laž

  Predsednik Socijaldemokratske partije Srbije i predsednik države u dva mandata Boris Tadić ocenio je danas da je celokupno srpsko društvo u ulozi taoca Vučićevog i naprednjačkog poimanja sveta u kojem se više "ne razaznaje istina od laži, zlo od vrline i nenormalno od normalnog".

 • Poslanici opzicije kritikovali izjavu premijerke o Kosovu Poslanici opzicije kritikovali izjavu premijerke o Kosovu

  Poslanici opozicije u Skupštini Srbije kritikovali su danas izjavu premijerke Ane Brnabić o Kosovu i Metohiji i zatražili održavanje posebne sednice Skupštine o Kosovu.

 • Pronađen još jedan komad skupštinskog mobilijara nestalog 5. oktobra Pronađen još jedan komad skupštinskog mobilijara nestalog 5. oktobra

  U Sokobanji je pronađen još jedan komad mobilijara nestalog 5. oktobra 2000. iz zgrade tadašnje Skupštine SRJ tokom demonstracija zbog nepriznavanja izbornih rezultata, saopšteno je danas iz kabineta predsednice Skupštine Srbije.

 • Sejdinović: Koordinaciono telo će rešavati probleme na medijskoj sceni Sejdinović: Koordinaciono telo će rešavati probleme na medijskoj sceni

  Predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Nedim Sejdinović izjavio je danas da su predstavnici medijskih udruženja prihvatili da učestvuju u izradi nove medijske strategije, dokumenta koji će u budućnosti imati uticaj na medijsku scenu, samo pod uslovom da se otvori paralelni proces, kroz koji će se razgovarati i rešavati aktuelni problemi medijske scene.

 • VOICE: Država nenamenski troši sredstva od eko takse VOICE: Država nenamenski troši sredstva od eko takse

  Nestabilan sistem subvencionisanja i veliko kašnjenje u isplati stvorio je velike probleme postrojenjima za preradu otpada, a najviše ispaštaju životna sredina i građani, dok država nenamenski troši sredstva prikupljena od eko takse, piše danas Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE).

Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
credi agricole
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side