27.12.2018 Valjevo

Sud u Valjevu ponovo počeo sudjenje o rehabilitaciji Nikole Kalabića

Sud u Valjevu ponovo počeo sudjenje o rehabilitaciji Nikole Kalabića Foto: Pixabay
U Višem sudu u Valjevu počelo je ponovno suđenje o zahtevu za rehabilitaciju četničkog komandanta iz Drugog svetskog rata Nikole Kalabića, nakon što je Apelacioni sud u maju 2018. ukinuo prethodno rešenje o rehabilitaciji i vratio na ponovni postupak.

Taj sud je Radiju Slobodna Evropa (RSE) saopštio da u ponovljenom suđenju, a po nalogu Apelacionog suda, treba da se utvrde "nerazjašnjene činjenice": tačan datum i mesto smrti, kao i to da li je Kalabić počinio ratne zločine ili ne.

"Sve što je bilo sporno raspravljeno je tokom prvostepenog postupka, nikakve činjenice nisu ostale nerazjašnjene", kazao je advokat porodice Kalabić Goran Branković za RSE (slobodnaevropa.org).

Odbrana se poziva na činjenicu da Kalabiću nije suđeno, već da je proglašen državnim neprijateljem na osnovu odluke Državne komisije.

"Tokom (prethodnog) postupka je utvrđeno da odluke Državne komisije koje imaju samo deklarativni karakter nisu pravno utemeljene. Niti je ta činjenična građa pravno relevantna. Samim tim one su bez ikakvog pravnog dejstva", ocenio je Branković.

Viša javna tužiteljka Dragana Marković, sa druge strane, navodi da to što Kalabiću nije suđeno pred sudom "nije relevantno".

"To je vreme kada nije uspostavljen regularni pravni sistem u državi, nisu funkcionisali regularni sudovi i tužilaštva. A državne komisije za utvrđivanje ratnih zločina su osnovane na osnovu međunarodnih propisa u nedostatku pravosudnih organa. Odluke državnih i zemaljskh komisija za Tužilaštvo imaju snagu zakonitih odluka", rekla je Marković za RSE.

O Kalabićevoj smrti postoje oprečne tvrdnje, da su ga likvidirale bezbednosne službe u oružanom sukobu, ili da je stradao nakon što je pomogao u hvatanju četničkog komandanta Draže Mihailovića, odnosno kao saradnik novih vlasti.

Ako bi se utvrdilo da je ubijen iz političkih ili ideoloških razloga, pred sudom bi se našao zadatak da se utvrdi da li je počinio ratne zločine za koje je optužen od strane Državne komisije nakon Drugog svetskog rata, zato što po aktuelnom Zakonu o rehabilitaciji osobe koje su počinile ratne zločine ne mogu biti rehabilitovane.

Sledeće ročište je zakazano za 4. februara 2019.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side