18.06.2018 Hag/ Beograd

Sud u Hagu iz proceduralnih razloga odbio Mladićev zahtev za izuzeće sudija

Sud u Hagu iz proceduralnih razloga odbio Mladićev zahtev za izuzeće sudija Foto: Pixabay
Apelaciono veće sudskog Mehanizma u Hagu odbilo je danas iz proceduralnih razloga zahtev odbrane generala Ratka Mladića za izuzeće trojice sudija iz tog veća koje će razmatrati Mladićevu žalbu na prvostepenu osuđujuću presudu.

U odluci koju je potpisao predsedavajući veća Teodor Meron (Theodor), navodi se da pravila suda predviđaju da zahtev za izuzeće sudija može biti upućen samo predsedniku Mehanizma, a ne apelacionom veću, kao što je to učinila Mladićeva odbrana.

Predsednik Mehanizma, takođe je američki sudija Meron.

Mladićevi branioci zatražili su izuzeće predsedavajućeg sudije Merona i članova veća Karmela Ađijusa (Carmel Agius) i Liu Daćuna (Daqun).

Bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske, generala Mladića, Haški tribunal je u novembru prošle godine osudio na doživotni zatvor zbog genocida u Srebrenici progona Muslimana i Hrvata širom BiH terorisanja stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika Unprofora za taoce, 1992-95.

Na tu presudu žalbu su najavili i Mladićevi branioci i haško tužilaštvo.

U zahtevu za izuzeće trojice sudija, Mladićeva odbrana tvrdi da su pristrasni zato što učestvovali u donošenju ranijih presuda Haškog tribunala kojim su Mladiću podređeni oficiri VRS osuđeni zbog genocida i drugih zločina u Srebrenici, u julu 1995.

U tim presudama, po odbrani, sudije Meron, Ađijus i Daćun su unapred utvrdile i Mladićevu krivicu za genocid u Srebrenici, donoseći zaključke o generalovoj ulozi i odgovornosti.

Sudija Ađijus predsedavao je većem Tribunala koje je izreklo osuđujuću presudu grupi oficira VRS predvođenih Vujadinom Popovićem i LJubišom Bearom, osuđenim na doživotni zatvor zbog srebreničkog genocida.

Sudija Meron predsedavao je apelacionim većem Tribunala koje je potvrdilo prvostepenu osuđujuću presudu i doživotnu zatvorsku kaznu generalu VRS Zdravku Tolimiru zbog genocida u Srebrenici.

Meron je predsedavao i žalbenim većem koje je generala VRS Radislava Krstića osudilo na 35 godine zatvora zbog pomaganja i podržavanja genocida u Srebrenici.

Kineski sudija Daćun bio je predsedavajući u procesu protiv oficira VRS Vidoja Blagojevića, koji je zbog zločina u Srebrenici bio osuđen na 15 godina zatvora.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side