Sud po tužbi Maje Pavlović (Kanal 9) utvrdio: Minimalna naknada OFPS-u i SOKOJ-u previsoka
28.01.2020 Beograd

Sud po tužbi Maje Pavlović (Kanal 9) utvrdio: Minimalna naknada OFPS-u i SOKOJ-u previsoka

Sud po tužbi Maje Pavlović (Kanal 9) utvrdio: Minimalna naknada OFPS-u i SOKOJ-u previsoka Foto: Novi magazin / Đurađ Šimić
Privredni apelacioni sud u Beogradu presudio je po tužbi vlasnice novosadskog "Kanala 9" Maje Pavlović iz 2017. godine da ta televizija nije dužna da plaća minimalnu naknadu za emitovanje muzičkih dela Organizaciji proizvođača fonograma Srbije (OFPS) i organizaciji muzičkih autora SOKOJ, saopštilo je Udruženje novinara Srbije (UNS).

U presudama u koje je UNS imao uvid navodi se minimalna naknada za emitovanje muzičkih dela i emitovanje fonograma i na njima zabeleženim interpretacijama "stavlja u neravnopravan položaj korisnike koji ih plaćaju".

Pavlović za UNS kaže da je ovakav stav suda "ogromno olakšanje za lokalne i regionalne elektronske medije".

"Eto vidite da uvek vredi boriti se", rekla je Pavlović.

U presudama se navodi da je Zakonsko načelo srazmere "narušeno" kada se minimalna naknada obračunava na osnovu broja stanovnika na području gde se emituje televizijski ili radio program, jer na istom području ima više emitera, pa je "objektivno nemoguće da su stanovnici istovremeno korisnici svakog od njih".

Sporno za Kanal 9 je, prema presudi, plaćanje minimalne naknade OFPS-u i SOKOJ-u od decembra 2014. do decembra 2015, jer su te naknade naplaćivane na osnovu zone pokrivenosti, a ne na osnovu ugovora iz 2007. godine po stopi od 2,5 odsto od prihoda emitera.

Pavlović je zato septembra 2017. godine tužila ove organizacije.

Sud je uvažio nalaz veštaka iz kojeg proizilazi da je naknada obračunata kao minimalna šest puta veća, nego kada bi se ona plaćala na osnovu prihoda, te da je minimalna "po tome kako je imenovana", ali "ne po svojoj suštini".

UNS je podsetio da je Maja Pavlović 2018. i 2019. godine u tri navrata štrajkovala glađu, između ostalog i zbog minimalne naknade OFPS-u i SOKOJ-u.

Pavlović je tada redovno plaćala naknadu OFPS-u i SOKOJ-u na osnovu prihoda, a ne na osnovu broja stanovnika koji mogu da prime signal Kanala 9. Ona je, tokom štrajka, bila izričita u zahtevu da ne želi bilo kakav otpis duga, nego plaćanje srazmerno ekonomskoj moći emitera.

Sud u presudi ističe i da se u ovom slučaju članovi 99, 100 i 101 Zakona o obligacionim odnosima tumače u korist Pavlović, te da je Kanal 9 ispunio svoju obavezu i nije dužan da plati razliku između naknada.

Pavlović je ranije rekla da su "nerealno postavljene takse ugasile 125 lokalnih i regionalnih emitera u Srbiji".

I predsednik Asocijacije nezavisnih elektronskih medija Veran Matić je bio istog stava da minimalne naknade "uopšte nisu minimalne", da bi ih "valjalo korigovati", kako bi većina emitera "plaćala naknadu u procentu od prihoda".

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side