Studija: Hlorokin može da poveća rizik od smrti kod zaraženih kovidom-19
22.05.2020 Beograd

Studija: Hlorokin može da poveća rizik od smrti kod zaraženih kovidom-19

Studija: Hlorokin može da poveća rizik od smrti kod zaraženih kovidom-19 Foto: pixabay.com
Lek protiv malarije hidroksihlorokin, za koji je predsednik SAD Donald Tramp rekao da ga uzima kao preventivni tretman za koronavirus, povezan je sa povećanim rizikom smrti kod pacijenata sa kovidom 19, pokazala je studija koja je objavljena u medicinskom časopisu Lanset.

Kako prenosi Glas Amerike (VoA), u toku studije praćeno je više od 96.000 ljudi hospitalizovanih sa kovidom 19, a pokazalo se da je kod osoba lečenih tim lekom, ili srodnim lekom hlorokin, postojao veći rizik od smrti u poređenju sa onima kojima nije dat taj tretman.

Potražnja za hidroksihlorokinom, lekom koji je odobren pre više decenija, naglo je porasla od kada je Tramp početkom aprila počeo da ga pominje kao tretman za korona virus. Ranije ove nedelje, iznenadio je svet kada je priznao da uzima taj lek kao zaštitu od koronavirusa.

Autori studije iz Lanseta kažu da ti lekovi ne bi trebalo da se koriste za lečenje kovida-19 van kliničkih proba, dok rezultati tih testova ne budu dostupni, kako bi mogla da se potvrdi bezbednost i efikasnost tih lekova kod pacijenata koji imaju kovid 19.

Autori navode da nisu mogli da potvrde da li je uzimanje tog leka bilo od koristi pacijentima sa koronavirusom.

Pre nekoliko nedelja, Tramp je promovisao hidroksihlorokin kao potencijalni tretman na osnovu jednog pozitivnog izveštaja o njegovoj upotrebi protiv virusa, međutim kasnije studije su ustanovile da lek nije koristan.

Američka uprava za hranu i lekove u aprilu je upozorila protiv korišćenja tih lekova.

Studijom objavljenom u Lansetu razmotreni su podaci iz 671 bolnice, gde je 14.888 pacijenata dobijalo ili hidroksihlorokin ili hlorokin, sa ili bez uzimanja antibiotika, a 81.144 pacijenata nije dobijalo nijedan od tih lekova.

autor: TKĐ izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
E-pretplata
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
No? istraživa?a 2020
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side