Studenti zaraženi koronavirusom onemogućeni da polažu ispite u posebnom roku
29.08.2020 Beograd

Studenti zaraženi koronavirusom onemogućeni da polažu ispite u posebnom roku

Studenti zaraženi koronavirusom onemogućeni da polažu ispite u posebnom roku Foto: PrntScr / You Tube
Studentima Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, koji su bili zaraženi koronavirusom, uskraćeno je pravo da polažu ispite u posebnom ispitnom roku, što je protivno ranijoj odluci Saveta te visokoškolske ustanove, rekao je student prodekan Mihailo Radivojša.


On je za portal N1 podseća da je Ministarstvo prosvete početkom jula poslalo preporuku Konferenciji univerziteta Srbije (KONUS) da fakultetima predloži održavanje ispitnog roka za studente koji su usled infekcije bili onemogućeni da ispite polažu u redovnom terminu.

Na osnovu preporuke resornog ministarstva, Senat Univerziteta u Beogradu doneo je 7. jula Zaključak kojim fakultetima savetuje preporučuje da sprovedu "kovid ispitni rok" za studente koji su bili sprečeni da polažu ispite, uz podnošenje adekvatne medicinske dokumentacije.

"Filozofski fakultet, srećom, nema veliki broj studenata zaraženih korona virusom, pa smatram da se dobrom voljom profesora taj ispitni rok mogao održati", navodi Radivojša i dodaje da je prodekan za nastavu Nebojša Grubor rekao da će studenti biti ispitani u "narednom periodu".

Na pitanje šta podrazumeva formulacija "naredni period" i kad će studenti imati priliku da odgovaraju, profesor Grubor je odgovorio "negde između rokova".

"Napominjem da već postoje tri utvrđena ispitna roka od periodu od 24. avgusta do 1. oktobra, u trajanju od po dve nedelje", kaže sagovornik N1 i dodaje da će ti studenti praktično imati samo pravo još jednog izlaska na ispit, ali ne i ispitni rok.

Studentski predstavnici su razgovarali sa upravnicima odeljenja, za Radivojša kaže da su "pokazali spremnost da izađu u susret studentima".

"Ipak, već posle prvih razgovora, prodekan za nastavu je svim upravnicima poslao svoje tumačenje i oni su ga većinom prihvatili kao samu odluku Saveta. Svaki dalji razgovor s njima se završavao se rečima 'obratite se Upravi', a od toga, kako se ispostavilo, vajde nema", kaže Radivojša.

On je dodao da su sa celokupnom situacijom upoznali i rektorku Beogradskog univerziteta Ivanku Popović.

autor: IG izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side