06.12.2018 Kosovska Mitrovica

Studenti: Protest zbog taksi, život kao u žici

Studenti: Protest zbog taksi, život kao u žici Foto: Beta / Igor Majstorovic
Studenti Prištinskog univeziteta sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici organizovali su danas ispred studentske menze, performans s improvizovanim logorom ograđenim bodljikavom žicom, čime su želeli da prikažu kako će izgledati život Srba na Kosovu ako se nastavi sa naplatom nedavno uvedenih taksi na srpsku robu.

"Današnji performans ima za cilj da pokaže da mi živimo u jednom koncentracionom logoru sa ograničenim pravom na kretanje, ishranu, pravo na slobodu govora na srpskom jeziku", rekao je predsednik Studentskog parlamenta Filozofskog fakulteta Luka Jovanović.

On je rekao da su Srbi istrajni i jedinstveni u nameri da na  miran, civilizovan i kulturan način pokažu da "nisu agresivni kao vlasti u Prištini, već se na gandijevski način bore za svoje prava".

Nastavak mirnih proteste sve dok se ne ukine  odluka o naplati takse od 100 odsto za robu iz Srbije najavio je i predsednik SKONUS – a Milan Savić.

Performans je predstavio petoro Srba koji su  uhapšeni zato "što su jeli plazmu, pili mleko, čitali knjige, slobodno se kretali i studirali". Ostali si na svojima leđima nosili bele papire na kojima je pisalo „Srbin kriv“ i bele trake oko ruku sa natpisom "Srbin".

Performans je zavšen tako što je "logorašima" kroz žicu podeljen hleb.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side