10.08.2019 Beograd

Studenti iz udruženja Jedan od pet miliona: Napadnut organizator protesta u Beogradu, krivo obezbeđenje Predsedništva

Studenti iz udruženja Jedan od pet miliona: Napadnut organizator protesta u Beogradu, krivo obezbeđenje Predsedništva Foto: Beta / Luka Filipović
Studenti iz udruženja "Jedan od pet miliona" saopštili su večeras da je za incident kod zgrade Predsedništva Srbije na samom kraju 36. istoimenog protesta, kada je napadnut jedan od organizatora protesta Srđan Marković, "krivo obezbeđenje Predsedništva koje nije poštovalo pređašnji dogovor sa organizatorima".

Oni su naveli da su pregovarali s nadležnim organima pred sam protest večeras kako bi omogućili tročlanoj delegaciji studenata da na stepenicima Predsedništva ostave dokument s 42 tačke zahteva Stručnog tima protesta "Jedan od pet miliona".

"Pred sam dolazak delegacije koju su činili napadnuti student Srđan Marković, studentkinja Valentina Reković i fotograf, obezbeđenje je zabranilo prilazak zgradi suprotno prethodno dogovorenom", navodi se u saopštenju.

Studenti su stoga naveli da konflikt nije bio prouzrokovan nikakvim delovanjem studenata organizatora, već, kako su ocenili, "neefikasnim i bahatim ponašanjem predsednika Srbije Aleksandra Vučića i obezbeđenja".

"Želimo samo da napomenemo da su ovom prilikom pripadnici 'Kobri' - specijalne jedinice Vojske Srbije, prekršili okvir svojih zakonskih ovlašćenja koji nalaže da im je dozvoljena upotreba sile samo unutar zgrade Predsedništva, i da je ovo trenutak kada je specijalna jedinica vojske krenula da neovlašćeno primenjuje silu nad građanima Srbije", piše u saopštenju.

Studenti iz tog udruženja su upitlai da li tri studenta predstavljaju pretnju po predsednika Vučića, kao i da li je "prebijanje studenata", kako su rekli, "pokazivanje sile vlasti ili kukavičko obračunavanje Vučića sa mladima koja ne razmišljaju kao on".

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side