Stručnjaci za VOICE: Centralizacija informisanja veoma opasna, najugroženiji lokalni mediji
01.04.2020 Novi Sad

Stručnjaci za VOICE: Centralizacija informisanja veoma opasna, najugroženiji lokalni mediji

Stručnjaci za VOICE: Centralizacija informisanja veoma opasna, najugroženiji lokalni mediji
Donošenjem novog, u javnosti kritikovanog Zaključka kojim bi Vlada Srbije da reguliše borbu protiv dezinformacija u vreme pandemije zarazne bolesti kovid-19, prema mišljenju medijskih stručnjaka i pravnika, uvodi se "totalna cenzura" koja će posebno pogoditi regionalne i lokalne medije, a najviše će ispaštati građani koji žive van glavnog grada, piše danas Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE) iz Novog Sada.

Medijski ekspert i analitičar Davor Marko iz Subotice ocenio je za VOICE da taj potez vlade može doprineti širenju panike usled nedovoljno informacija, odnosno nepravovremenih informacija koje se odnose na lokalni nivo.

"Drugo, nagoveštaj da bi se sve što ne dolazi od ovoga organa (Kriznog štaba Vlade) moglo smatrati dezinformacijom i podlegati pravnim posledicama, takođe je vrlo opasno. Ono zapravo guši svaku slobodu informisanja, profesionalne norme i standarde koji su za medije obavezujući", kazao je Marko.

Programski menadžer Nacionalne koalicije za decentralizaciju Danijel Dašić iz Niša ocenio je za VOICE da se vlast, umesto borbe protiv pandemije zarazne bolesti kovid-19 odlučila za borbu protiv slobodnih medija, "pogotovo onih na lokalu"

"Kako god zvali ponašanje ove vlasti prema medijima, ono izgleda kao cenzura, deluje kao cenzura, i nakon ovog zadnjeg zaključka, i zvuči kao cenzura", kazao je Dašić.

Advokat i izvršni direktor Nezavisnog društva novinara Vojvodine Veljko Milić ocenio je da se zaključkom Vlade Srbije Kriznom štabu daje isključivi monopol da raspolaže informacijama o pandemiji, kao i da se za prenošenje informacija koje ne potiču od Kriznog štaba, bez obzira da li su istinite ili nisu, preti pozivanjem na odgovornost za širenje lažnih vesti i dezinformacija.

"Može se zaključiti da ovakva mera može dovesti do cenzure medija, koja nije primerena u demokratskom društvu, kada je u pitanju izveštavanje o koronavirusu", kazao je Milić.

autor: KP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
E-pretplata
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side