12.02.2018 | 12:38h ► 13:01h Beograd

Štrahe: Problem s Kosovom nije dugoročno rešen, uvažiti potrebe Srba

Štrahe: Problem s Kosovom nije dugoročno rešen, uvažiti potrebe Srba Foto: Beta/MSP/Ognjen Stevanović
Austrijski vicekancelar Hajnc Kristijan Štrahe izjavio je danas u Beogradu da problem sa Kosovom nije dugoročno rešen i da je potrebno da Beograd i Priština nađu kompromis kojim bi se uvažile i potrebe Srba.

 

"Ništa ne može da funkcioniše jednostrano", rekao je Štrahe na zajedničnoj konferenciji za novinare s šefom srpske diplomatije Ivicom Dačićem posle sastanka.

Štrahe je rekao da je austrijska vlada priznala nezavisnost Kosova i da je to realnost ali je dodao da je činjenica da i Srbija vidi Kosovo kao deo Srbije, a podsetio je i na rezolucioj Ujedinjenih nacija 1244.

Austrijski vicekancelar je rekao da je od 193 države članice UN samo njih 105 priznalo nezavisnost Kosova te da je važno da obe strane nađu zajedničko rešenje.

"Ja se kao vicekancelar Austrije ne mešam u to pitanje ali imam razumevanja za srpsku stranu", rekao je Štrahe.

Dačić je rekao da je Srbija zahvalna Štraheu na njegovim stavovima i da se ne može od njega očekivati da bude veći Srbin od Srba.

Ministar spoljnih poslova Srbije je izjavio da pitanje Kosova nije završeno, već da je za njegovo rešenje potreban dijalog Beograda i Prištine.

Dačić je posle sastanka u Beogradu sa austrijskim vicekancelarom Hajnc-Kristijanom Štraheom, zahvalio što nije promenio stav prema Srbiji kada je došao na vlast, i zahvalio mu je zbog razumevanja stavova Srbije.

"Mi smo svesni situacije koju imamo - da je Austrija priznala nezavisnost Kosova, ali nam je važno da ima razumevanja za naš stav", rekao je Dačić.

Dačić je rekao da vlasti u Prištini treba da se zapitaju koliko će im decenija trebati da verifikuju nezavisnost.

Štrahe boravi danas u poseti Srbiji.

 

Pročitajte i:

Brnabić očekuje da će Austrija nastaviti da podržava Srbiju

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side