Stojanović: Udžbenici istorije ne služe obrazovanju već predvojničkoj obuci
03.06.2016 Beograd

Stojanović: Udžbenici istorije ne služe obrazovanju već predvojničkoj obuci

Stojanović: Udžbenici istorije ne služe obrazovanju već predvojničkoj obuci Foto: Medija centar
Istoričarka Dubravka Stojanović izjavila je da je revizija istorije na "postjugoslovenskom prostoru" počela kroz udžbenike istorije, za koje je ocenila da ne služe za obrazovanje mladih već za "predvojničku obuku", odnosno za pripremu mladih generacija za nove ratove.

Dubravka Stojanović je na tribini o antifašizmu u Novom Sadu sinoć kazala da je istorijski revizionizam u udžbenicima izuzetno opasan, jer je obrazovanje najosetljiviji deo sistema.

Ona je kazala da se u Srbiji to dogodilo 2002. godine i to "doslovno preko noći", a da su ratovi iz devedesetih godina prošlog veka ušli u udžbenike istorije dok su još bili u toku.

"Generacije su pripremane da o ratu misle onako kako su o tome govorili Tuđman, Milošević…", kazala je Dubravka Stojanović i dodala da društvo u Srbiji "nije mrdnulo" od 1988. godine i od situacije koja do ratova i dovela.

Tribinu u klubu Fabrika organizovala je nevladina organizacija Skaska iz Zrenjanina u okviru projekta "Zemunica", uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za omladinu i sport.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 3.06.2016, 10:12h Sasvim tačno! (4)

    "Istoričarka Dubravka Stojanović izjavila je da je revizija istorije na "postjugoslovenskom prostoru" počela kroz udžbenike istorije, za koje je ocenila da ne služe za obrazovanje mladih već za "predvojničku obuku", odnosno za pripremu mladih generacija za nove ratove.... - kazala je Dubravka Stojanović i dodala da društvo u Srbiji "nije mrdnulo" od 1988. godine i od situacije koja do ratova i dovela." ... - Apsolutno tačna kvalifikacija! To je SRAMNA ČINJENICA u tradiciji srBskih intelektualaca oko SANU i oko SPC još iz vremena druge polovine XIX veka do dana današnjega: trovanje generacija mladih mržnjom I samo mržnjom!

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side