Stevanović (SSP) pita da li Delegacija EU 'želi da prikrije katastrofalno ponašanje' Vlade Srbije
01.07.2020 Beograd

Stevanović (SSP) pita da li Delegacija EU 'želi da prikrije katastrofalno ponašanje' Vlade Srbije

Stevanović (SSP) pita da li Delegacija EU 'želi da prikrije katastrofalno ponašanje' Vlade Srbije Foto: PrtScn
Poslanica Skupštine Srbije, Ana Stevanović, pitala je danas da li predstavnici Evropske unije (EU) "pokušavaju da prikriju katastrofalno ponašanje" Vlade Srbije tokom vanrednog stanja i pandemije, "koje je dovelo do oboljevanja velikog broja ljudi i brojnih smrtnih ishoda, koji su mogli da budu sprečeni".

Ona je to pitanje 20. maja uputila dopisom šefu Delegacije EU u Srbiji, Semu Fabriciju, ali do danas, kako je rekla novinarima u Skupštini Srbije, nije dobila odgovor.

"Postavila sam mu pitanje da li je Evropska unija Vladi Republike Srbije ponudila hiljade kontrolnih testova, kao što je to uradila sa drugim zemljama Zapadanog Balkana i da li je naša Vlada tu pomoć prihvatila", kazala je Stevanović koja je i sekretarka Stranke slobode i pravde (SSP) za međunarodne odnose.

Da je dobila odgovor od Fabricija, navela je, "mogla je da dokaže svu neodgovornost režima prema pomoći koja dolazi iz EU, kao i neodgovornost prema zdravlju građana".

"Ono što mi slutimo jeste da je Vlada odbila kontrolne testove. Takođe, znamo i sami da je odbila i pomoć Evropske unije u vidu kredita koji su već ponuđeni ostalim zemljama Balkana", rekla je.

Dodala da želi da od Fabricija sazna "pravu istinu" i da vidi "da li je on svestan posledica toga".

Navela je da je SSP sve svoje evropske partnere i javnost Srbije obavestila da je uskraćen odgovor na pitanje Fabriciju, na koje je on, kako smatra, dužan da odgovori.

"Ako gospodin Fabrici nastavi da ignoriše moje pitanja, to može svedočiti o samo dve stvari: Prva je da ili ne zna ništa o tome - u šta mi je jako teško da poverujem, a druga je da pokušava da prikrije katastrofalno neodgovorno ponašanje Vlade Republike Srbije", rekla je Stevanović.

Ona je dodala da je uverena da će šef Delegacije EU u Srbiji objasniti šta je razlog za njegovo ćutanje i da li će obavestiti evropsku i javnost u Srbiji o "pravom ponašanju predstavnika Vlade Srbije" tokom vanrednog stanja i pandemije.

"Zanima me da li će upoznati svoje kolege sa svim zloupotrebama kojima smo bili sami svedoci tokom vanrednog stanja, ali i mnogima za koje slutim da će se tek pojaviti", rekla je novinarima Ana Stevanović.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side