21.04.2018 Beograd

Stejt department: Pravosuđe i korupcija najveći problemi u Srbiji

Stejt department: Pravosuđe i korupcija najveći problemi u Srbiji Foto: freeimages.com
Američki Stejt department ocenio je da su nedostatak nezavisnosti u pravosuđu, korupcija, mešanje u privatnost, trgovina ljudima i nasilje protiv pripadnika LGBT zajednice najveći problemi u ostvarivanju ljudskih prava u Srbiji.

U izveštaju o stanju ljudskih prava u svetu, američki Stejt department podsetio je da su 2016. godine održani vanredni parlamentarni izbori, a 2017. predsednički, uz ocene da su izbori uglavnom bili slobodni, ali da su tokom obe predizborne kampanje favorizovani provladini kandidati, prenosi Glas Amerike.

Ocenjuje se i da je pravni okvir za odštetu žrtava kršenja ljudskih prava, počinjenih tokom '90-tih neadekvatan, a da tužioci za ratne zločine nisu postigli veliki napredak u tim slučajevima.

Vlada Srbije preduzela je korake da krivično goni zvaničnike, i u policiji i u vladi, nakon što su zloupotrebe razotkrivene u javnosti, ističe se u izveštaju, ali i dodaje da mnogi posmatrači veruju da su brojni slučajevi korupcije, društvenog i porodičnog nasilja ostali neprijavljeni i nekažnjeni.

Kada je reč o stanju ljudskih prava na Kosovu, izdvajaju se napadi na novinare, nasilje nad raseljenima, pripadnicima etničkih manjina i LGBT zajednice, rasprostranjena korupcija u vladi, te nedostatak nezavisnosti u pravosuđu, navodi Glas Amerike.

Stejt department podseća da su izbori, održani na Kosovu u junu, ocenjeni kao fer i slobodni, a da je dijalog o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije nastavljen uz prekide, te da su se dvojica predsednika saglasila da primene sporazum iz 2015. godine o integraciji sudskog sistema severnog Kosova u nacionalne strukture.

Stejt department navodi i da je vlada preduzela korake da kazni zvaničnike odgovorne za zloupotrebe, ali da mnogi u opoziciji, civilnom društvu i medijima veruju da su visoki zvaničnici odgovorni za korupciju i da za to nisu kažnjeni.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 21.04.2018, 11:00h sanjasr

    Stejt department govori ono što je Amerika

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side