17.08.2018 | 11:16h ► 14:11h Beograd

Stefanović: Zatvoren vojni kamp ze decu na Zlatiboru

Stefanović: Zatvoren vojni kamp ze decu na Zlatiboru Foto: Z. Raš
Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je danas da je kamp na Zlatiboru, u kojem su deca učila vojničke veštine, zatvoren i da su deca vraćena kući.

"Mi smo dali nalog za raspuštanje kampa zbog moguće zloupotrebe dece i uznemirenja javnosti", rekao je Stefanović.

On je dodao da se trenutno odvija završni deo rasklapanja kampa.

 

Vučić o kampu na Zlatiboru: Takve stvari država neće tolerisati

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da država neće tolerisati stvari poput kampa u kojem su deca u uniformama učila vojničke veštine na Zlatiboru.

"I kada radite to, ne bi trebalo da se radi u uniformama. Takve stvari država Srbija neće tolerisati. To nije Srbija budućnosti i Srbija kakvom želimo da se ponosimo. Ta deca su dobra deca, ali zna se kada je vreme za vojsku, za školu i za druge stvari", rekao je Vučić novinarima posle obilaska pripremnih radova na Kliničkom centru.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je ranije danas da je kamp na Zlatiboru zatvoren i da su deca vraćena kući i da se trenutno odvijaju završni radovi na rasklapanju kampa.

 

Stamatović: Kamp rasformiran na zahtev Jovanovića, Krstića i Jelene Milić

Predsednik Inicijativnog odbora Zdrave Srbije Milan Stamatović potvrdio je danas da je zatvoren kamp na Zlatiboru u kojem su deca učila vojničke veštine i veštine preživljavanja i optužio lidera Liberalno demokratske partije Čedomira Jovanovića, medijskog stručnjaka Nebojšu Krstića i direktorku Centra za evro-atlantske studije Jelenu Milić da stoje iza toga.

On je naveo da su sinoć oko 22.00 policajci došli u "Omladinsko-patriotski kamp Zlatibor 2018" i bez pisanog naloga, "uz usmeno obrazloženje 'Javljeno nam iz Beograda", naredili da se kamp rasformira, a deca napuste Tić polje i Zlatibor.

Stamatović je u saopštenju naveo da su danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović pokušali da "zataškaju" priču i "nevešto preuzeli odgovornost".

"Niko od zvaničnih predstavnika države nije se oglašavao niti imao išta protiv organizovanja ovog kampa", naveo je Stamatović.

On je dodao da su juče Jovanović, Krstić i Milić ceo dan "prizivali njegovo hapšenje".

"Zato je van svake razumne sumnje, naša tvrdnja da su upravo njih troje naložili nekim svojim subjektima u policiji da, protivno volji predsednika, premijerke i ministra, narede upotrebu policijske jedinice protiv devojčica i dečaka, što je dovoljan dokaz da je reč o pokušaju državnog udara", rekao je Stamatović.

Predsednik Vučić izjavio je danas da država neće tolerisati stvari poput tog kampa, dok je ministar Stefanović rekao ;da je kamp zatvoren i da su deca vraćena kući i da se trenutno odvijaju završni radovi na rasklapanju kampa.

 

DSS: Nerazumna odluka o zatvaranju omladinskog kampa na Zlatiboru

Demokratska stranka Srbije (DSS) ocenila je danas da je nerazumna odluka da se zatvori omladinski kamp na Zlatiboru, u kojem su se deca između ostalog učila i vojnim veštinama, i dodala da je taj kamp radio regularno i u skladu sa zakonom.

"DSS zahteva od ministra unutrašnjih poslova (Nebojšte) Stefanovića da objasni svoju izjavu da je omladinski kamp na Zlatiboru zatvoren 'zbog moguće zloupotrebe dece i uznemirenja javnosti'. Ministar je dužan da navede o kakvoj se to mogućoj zloupotrebi dece radi i koja je to javnost uznemirena, sem onog njenog dela koji oličava Čedomir Jovanović i NATO lobisti, koji se uznemire na svako pominjanje Rusije", naveo je DSS u saopštenju.

Ta stranka je ocenila da je kamp zatvoren na osnovu usmenog naloga, noćnim prepadom policije, iako je kamp bio prijavljen državnim organima.

"Ministar očigledno ocenjuje da javnost uznemirava kada se mladi obučavaju veštinama samodbrane, preživljavanju u prirodi i usmeravaju na zdrav život, a ne smetaju mu, pa i ne zatvara sva ona policiji poznata mesta na kojima se organizovano omladini dele narkotici i alkohol", dodao je DSS.

 

Mreža organizacija za decu Srbije:  Ne dozvoliti organizovanje vojnih kampova za decu

Mreža organizacija za decu Srbije pozdravila je danas zatvaranje kampa na Zlatiboru u kome su deca prolazila vojničku obuku i pozvala državu da ubuduće ne dozvoli organizovanje takvih kampova u kojima se krše prava dece.

Kako navode, uključivanje dece u kampove na kojima prolaze vojničku obuku predstavlja grubo kršenje Konvencije o pravima deteta, predstavlja zloupotrebu dece i daleko je od najboljeg interesa deteta. 

"Zbog toga je nedopustivo i neprihvatljivo da se kampovi i aktivnosti takvog tipa dodatno finansiraju iz javnog budžeta", navodi se u saopštenju.

Ta organizacija je apelovala na roditelje da ne dozvole da neko priprema njihovu decu za učešće u oružanim sukobima i da na taj način deca budu zloupotrebljena i izmanipulisana.

"Ujedno pozivamo nadležne državne organe i institucije da ne dozvole organizovanje i održavanje sličnih kampova i aktivnosti u budućnosti, polazeći od međunarodnih obaveza države koja je potpisnica Konvencije o pravima deteta i Opcionog protokola o učešću dece u oružanim sukobima i da upoznaju javnost šta ovi dokumenti sadrže i šta ulazi u korpus prava deteta", navodi se u sapštenju.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je danas da je kamp na Zlatiboru, u kojem su deca učila vojničke veštine, zatvoren i da su deca vraćena kući. 

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 17.08.2018, 18:10h Ispravna i zakonska odluka

    "„"Zato je van svake razumne sumnje, naša tvrdnja da su upravo njih troje naložili nekim svojim subjektima u policiji da, protivno volji predsednika, premijerke i ministra, narede upotrebu policijske jedinice PROTIV DEVOJČICA I DEČAKA, što je dovoljan dokaz da je reč o POKUŠAJU DRŽAVNOG UDARA", rekao je Stamatović. “… Predsednik Vučić izjavio je danas da država neće tolerisati stvari poput tog kampa, dok je ministar Stefanović rekao da je kamp zatvoren i da su deca vraćena kući i da se trenutno odvijaju završni radovi na rasklapanju kampa…”…” .. – Da li ove reči toga gospodina Stamatovića znače da je ovaj POSTUPAK MINISTRA UNUTRAŠNJIH POSLOVA, zapravo (ni manje ni više nego) DRŽAVNI UDAR?! – To je zaista vrhunski BEZOBRAZLUK toga gospodina. I predsednik i ministar unutrašnjih poslova su POTPUNO U PRAVU i u njihovoj oceni takvih “kampova”, i u postupku koji je ministar naredio!

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side