Stefanović s Bilčikom i Fajon o unapređenju izbornih uslova
07.02.2020 | 15:10h ► 15:50h Beograd

Stefanović s Bilčikom i Fajon o unapređenju izbornih uslova

Stefanović s Bilčikom i Fajon o unapređenju izbornih uslova Foto: Beta/MUP Srbije
Potpredsednik Vlade Srbije Nebojša Stefanović razgovarao je danas sa članovima delegacije Evropskog parlamenta (EP) o preduzetim merama na unapređenju izbornih uslova u Srbiji, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova.


Članove delegacije, koju su predvodili predsedavajuća Delegaciji EP za odnose sa Srbijom Tanja Fajon i izvestilac EP za Srbiju Vladimir Bilčik, Stefanović je upoznao s predlogom smanjenja izbornog cenzusa sa pet na tri odsto, ocenivši da se time povećava stepen demokratičnosti, ali i reprezentativnosti volje građana u republičkom i lokalnim parlamentima, navodi se u saopštenju.

"Ukoliko bude usvojen ovaj predlog, izborne liste će lakše moći da pređu cenzus i da dobiju mandate. On jedino ne ide na ruku Srpskoj naprednoj stranci koja će sa istim brojem glasova dobiti manje mesta u parlamentu ili lokalnim skupštinama", rekao je Stefanović.

Stefanović, koji je predsednik Radne grupe za saradnju sa OEBS i Kancelarijom OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR), sagovornicima je rekao da su izabrana tri nova člana Saveta Regularnog tela za elektronske medije (REM) i da će uskoro biti izabrana još dva, navodi se u saopštenju.

"Danas ističe rok za predlaganje kandidata za dva nedostajuća člana. Do sada izabrani članovi REM-a su nestranačke ličnosti, koji su poznati kao ozbiljni profesionalci u svojim oblastima, a to će biti slučaj i sa izborom preostalih", dodao je Stefanović.

On je kazao i da je u Skupštini Srbije formiran Nadzorni odbor koji će pratiti postupke političkih stranaka, kandidata i medija tokom izbornih aktivnosti, što je jedna od preduzetih mera na unapređenju izbornog procesa, dodaje se u saopštenju.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side