Stefanović: Predsednik ima pravo da skine oznaku tajnosti sa dokumenata
02.08.2019 | 10:35h ► 11:50h Beograd

Stefanović: Predsednik ima pravo da skine oznaku tajnosti sa dokumenata

Stefanović: Predsednik ima pravo da skine oznaku tajnosti sa dokumenata Foto: Beta / Miloš Miškov
Ministar unutrašnjih poslova (MUP) Nebojša Stefanović ocenio je danas da predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije prekršio zakon jer je tokom javnog obraćanja objavljivao dokumenta sa oznakom državne tajne.

Stefanović je istakao da predsednik, Vlada i Skupština Srbije, prema zakonu imaju pravo da skinu oznaku tajnosti sa bilo kog dokumenta, bilo kog stepena tajnosti.

"Danima su pričali da se prisluškivanje nije desilo, pokušavali su da nas ubede da je Vučić lud. Sada, kad Vučić izađe sa činjenicama o tome, sada to nije tema ko je to uradio, već je tema zašto je to pročitano u javnom obraćanju", izjavio je Stefanović prilikom dodele vatrogasnih i službenih vozila jedinicama MUP-a.

Stefanović je istakao da su sve informacije koje je Vučić tokom gostovanja na televiziji Pink izneo od javnog značaja.

"Oni koji su nekada imali državne funkcije tvrdili da to nije tačno, ali se pokazalo da su oni koji su vršili vlast u doba Demokratske stranke (DS) i Socijalističke partije Srbije (SPS) to prisluškivanje i praćenje organizovali", dodao je on.

Komentarišući informacije da je jedna osoba pratila maloletnu ćerku Aleksandra Vučića on je kazao da zabrinjava to što je "povišeno interesovanje nekih lica i obaveštajnih struktura za decu predsednika".

 

Severna Makedonija prekršiće međunarodno pravo ako ne izruči Morinu Srbiji

Ministar unutrašnjih poslova (MUP) Nebojša Stefanović izjavio je danas da ne može da veruje da Severna Makedonija neće izručiti Timora Morinu, jer bi inače to bilo nepoštovanje međunarodnog prava.

"Sve države koje su deo Interpola treba da poštuju međunarodne propise. Severna Makedonija treba da na osnovu poternice i dokumenata koje je Srbija pružila izruči Morinu državnim organima koji na to imaju pravo", izjavio je Stefanović prilikom dodele vatrogasnih i službenih vozila jedinicama MUP-a.

Srpsko Ministarstvo pravde zatražilo je od Severne Makedonije da izruči tog bivšeg pripadnika OVK koji je uhapšen zbog sumnje da je odgovoran za ratne zločine protiv civila.

Stefanović je ocenio da zabrinjava to što predstavnici prištinskih vlasti tvrde da se to neće desiti, što bi, kako je naveo, "indikovalo da su u dosluhu sa organima Severne Makedonije" i dodao da ne može da zamisli da bi "Severna Makedonija to sebi dozvolila".

"Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev je rekao da će oni poštovati međunarodno pravo, a to znači izručenje organima Srbije. Ukoliko se to ne dogodi videćemo šta ćemo dalje, ne želim da prejudiciram", kazao je Stefanović.

On je istakao da se Srbija "zbog takvih situacija" bori da Kosovo ne bude primljeno u Interpol.

"Njih nije briga da li je neko tražen za neko kivično delo i da li ta država ima dokaze. Njih interesuje politika i na osnovu toga odlučuju da li će da izruče nekog čoveka nekoj državi. To je još jedan od argumenata zašto ne sme da se dozvoli prijem Kosova u Interpol", rekao je on.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 3.08.2019, 10:55h DONOSILAC TAJNOSTI

    Zavisi koji organ je stavio oznaku "Državna tajna". Ako je to doneo Predsednik Skupštine Srbije, onda Predsednik republike ne može skinutu oznaku tajnosti.

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side