26.12.2016 | 11:00h ► 12:18h Beograd

Stefanović: Predsednička kandidatura Saše Jankovića - ništa novo

Stefanović: Predsednička kandidatura Saše Jankovića - ništa novo Foto: Beta
Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović izjavio je danas da nije ništa novo to što je zaštitnik građana Saša Janković formalno objavio kandidaturu za predsednika Srbije.

"Nakon formalnog najavljivanja kandidature jasno je da imate političku agendu i politički cilj, i da više ne zastupate sve građane, već samo one koji se slažu sa vašom idejom i vašim političkim ciljem", rekao je Stefanović novinarima u Policijskoj stanici Palilula gde je prisustvovao prezentaciji video-nadzora u osnovnim školama.

Stefanović je rekao da Saša Janković ne samo da ne može biti efikasan zaštitnik građana zato što se bavi politikom, već i da nikada nije ni bio efikasan zaštitnik građana.

"On ne obavlja dobro posao. Drži političke tribine i govore zbog čega nije dobar zaštitnik građana", rekao je Stefanović i dodao da je to "stvar morala" Saše Jankovića.

Saša Janković izjavio je danas za subotički portal "Magločistač" da će se kandidovati za predsednika Srbije kada budu raspisani izbori i da će biti kandidat građana.

 

Još traje predistražni postupak u slučaju Savamala

Ministar Stefanović izjavio je danas da i dalje traje predistražni postupak u slučaju Savamala, kao i prikupljanje dokumenata koje je tužilaštvo tražilo od policije.

"Nisam upoznat sa detaljima istrage. To nije posao ministra", rekao je Stefanović novinarima u Beogradu upitan da prokomentariše navode tužilaštva od pre dva meseca da ne može da počne istragu jer policija ne odgovara na zahteve o prikupljanju obaveštenja.

Stefanović je dodao da ministar i članovi vlade ne vode istragu, i da on nije tužilac i da ne može da govori o istrazi koja traje, već samo o slučajevima koji su završeni.

U noći između 24. i 25. aprila grupa ljudi maskiranih "fantomkama" je bagerima porušila objekte u Hercegovačkoj ulici u Beogradu, a građani su pozivali policiju i prijavljivali da ih nepoznate osobe maltretiraju i da im oduzimaju mobilne telefone. Policija nije izašla ni na jedan poziv.

Porušeni objekti nalaze se na delu parcele planirane za "Beograd na vodi".

 

Lavrov bio siguran u Beogradu, ne znam da li je Ristić na poternici

Stefanović je izjavio da ne zna da li je raspisana Intrepolova poternica za Nemanjom Ristićem, protiv koga se vodi istraga zbog organizovanja i planiranja terorističkog napada u Crnoj Gori na dan izbora.

Stefanović je novinarima u Beogradu rekao da ne zna da li je Ristić na Interpolovoj poternici jer to nije posao ministra unutrašnjih poslova, već direkcije policije.

"Policija je organizovana na način da je na čelu policije direktor policije. Ali, i u slučaju međunarodnih poternica, nije nadležna policija, već nadležni sud i Ministarstvo pravde daje nalog policiji da se određeno lice nađe na određenoj poternici - crvenoj ili plavoj Interpolovoj poternici, tada se to lice privodi i daje u dalju proceduru. Policija nije sudija, nije tužilac, ne odlučuje da li je neko kriv, da li neko treba da se sprovede negde, ne odlučuje da li se neko pušta u pritvor, to rade drugi organi", rekao je Stefanović.

Komenatrišući to što se Ristić u Beogradu slikao sa ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejem Lavrovom, Stefanović je rekao da nijednog trenutka nije bila ugrožena bezbednost Lavrova.

Stefanović je dodao da su gosti u Srbiji "bezbedni i sigurni", da njihov protokol definiše da li žele više ili manje policijskog obezbeđenja, kao i da je Lavrov bio potpuno bezbedan.

"Određen je dovoljan broj policijskih pripadnika koji su bili uz Lavrova i njegova bezbednost nijednog trenutka nije bila ugrožena. Nijednom gostu Republike Srbije, od kada sam ja ministar unutrašnjih poslova, bezbednost ni u jednom trenutku, ni u jednoj sekundi nije bila ugrožena na bilo koji način", rekao je Stefanović.

Odeljenje Interpola u Podgorici je početkom meseca, na zahtev Vrhovnog državnog tužilaštva Crne Gore, raspisalo "crvenu poternicu" za Ristićem zbog sumnje da je jedan od organizatora stvaranja kriminalne grupe koja je planirala da izvede terorističke napade na dan izbora u toj zemlji.

Na poternici su i državljani Srbije Predrag Bogićević i Miloš Jovanović, kao i državljani Rusije Eduard Širakov i Vladimir Popov.

Viši sud u Beogradu je Ristiću u avgustu prošle godine odredio meru obaveznog psihijatrijskog lečenja na slobodi, zbog toga što je pretio da će biti streljani urednik Informativnog programa B92 Veran Matić, ambasador SAD u Srbiji Majkl Kirbi i republička javna tužiteljka Zagorka Dolovac.

 

Ove godine nijedno dete u Srbiji nije stradalo u školi

Ministar Stefanović izjavio je danas da tokom 2016. godine nijedno dete u Srbiji nije stradalo ni u školi, ni u njenoj blizini, i da je u blizini škola smanjen broj saobraćajnih udesa s teškim posledicama.

"Dobra stvar je da se taj trend poboljšava u svakoj godini, da vozači postaju svesni da u blizini škola moraju da voze oprezno i smanjenom brzinom", rekao je Stefanović novinarima posle posete Policijskoj upravi Palilula, u Beogradu.

Stefanović je rekao da je u toj opštini sistemom video-nadzora svih 17 osnovnih škola povezano s policijskom stanicom, te policija stalno nadzire stanje u školama.

"Nastavljamo sa ovom velikom akcijom koja je deo projekta 'Policajac u zajednici', koja obuhvata povećanje bezbednosti dece u školama", rekao je ministar.

On je rekao da će policija i dalje "snažno" kontrolisati brzinu kretanja vozila, alkoholisanost vozača i ostalo da bi saobraćaj bio bezbedan.

Stefanović je upozorio vozače da tokom predstojećih praznika ne voze ukoliko konzumiraju alkohol.

"Policija će biti snažno prisutna na ulicama Srbije tokom praznika, ulaziće u ugostiteljske objekte", rekao je on.

 

Za Novu godinu u Srbiji dovoljan broja policajaca

Stefanović je kazao da će tokom novogodišnjeg praznika biti angažovan "dovoljan broj policajaca" i da očekuje da proslava prođe mirno.

On je novinarima u Beogradu rekao da bezbednosne provere ukazuju da su građani Srbije bezbedni i da ne postoji visok stepen ugroženosti zemlje, a da je nivo bezbednosti podignut iz preventivnih razloga.

Stefanović je podsetio da je nivo bezbednosti već dve godine podignut kako bi građani Srbije bili sigurni, dodavši da se Srbija oslanja na rad sa partnerskim obaveštajnim službama iz regiona.

Kako je dodao, policija "snažnije kontroliše" okupljanje građana, kao i značajne objekte, poput vovodvoda.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 26.12.2016, 12:02h POŠTENO i NAPRED u EU

    Napokon će SVI POŠTENI građani Srbije moći na predsedničkim izborima da glasaju za časnog i poštenog kandidata , bez obzira da li su do sada bili članovi nekih stranaka ili samostalni republikanci, rojalisti, levičari, desničari, socijalisti, nacionalisti,.... Gdin Saša Janković mora da ukloni tamne podočnjake (više da spava, [eta, jede voé,..), da skrati bradu i brkove, da se više smeje i zrači optimizmom,.....

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
credi agricole
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side Zemunske kapije bmw