Stefanović potvrdio da je predsednik radne grupe za unapređenje izbornog procesa
04.09.2019 Niš

Stefanović potvrdio da je predsednik radne grupe za unapređenje izbornog procesa

Stefanović potvrdio da je predsednik radne grupe za unapređenje izbornog procesa Foto: Beta, MUP
Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović potvrdio je danas tokom posete Nišu da je imenovan za predsednika radne grupe za saradnju sa OEBS-om u cilju unapređenja izbornog procesa.

Stefanović je kazao da kao predsednik te radne grupe ne razmišlja o uslovima opozicije već o tome šta je dobro za građane Srbije.

Naveo je da će radna grupa uraditi sve što je moguće da birački spisak bude potpuno transparentan, iako je, kako je rekao, "već sada potpuno transparentan i neuporedivo bolji nego bilo koje prethodne godine".

"Vidi se da je uložen veliki napor da se vrlo brzo i transparentno tu registruju sve izmene koje se dešavaju, da nemamo opasnost da imamo birače koji su upisani sa pogrešnim podacima. U prethodnom periodu smo imali, mada ne mnogo, birače koji nisu imali potpun matični broj ili ga nisu uopšte imali", rekao je Stefanović prilikom obilaska osnovne škole "Dušan Radović".

On je kazao da je prethodnih godina bilo tehničkih nedostataka, ali da je mnogo rađeno na tome i da je sistem u Srbiji "jako unapređen" da može da se kaže da su birački spiskovi "precizni na jako visokom nivou".

Ocenio je i da opozicija najavljuje bojkot izbora zbog očekivanog lošeg rezultata, a ne zbog toga što smatraju izborne uslove nedovoljno dobrim.

"Ne najavljuju bojkot, jer misle da ne postoje dovoljno dobri izborni uslovi, već neće da rizikuju sebi loš rezultat. Da ne bi dobili sedam, osam, devet ili deset procenata pa ne mogu da pričaju više kako su ogromna sila u Srbiji, oni su se odlučili za bojkot. Izborni uslovi su bolji od onih koje su oni nama dali kada su bili na vlasti ", izjavio je Stefanović.

Stefanović je rekao da je opozicija proglasila bojkot pre nego što su završili pregovore i da to pokazuje da ni jednog trenutka nije bila "iskrena namera" da se priča o izbornim uslovima, već "samo politička taktika, kako da se izbegne izborni poraz".

"Siguran sam da građani Srbije vide da su izborni uslovi danas neuporedivo bolji u svakom smislu od onih 2004. godine, 2008. i 2012. godine. Ne postoji ni jedan parametar koji je danas lošiji. Mislimo da može još bolje i potrudićemo se da to kroz praksu pokažemo", izjavio je Stefanović.

Stefanović je poručio da Vlada Srbije sa Organizacijom za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) još od 2017. godine radi na promeni različitih stvari, vezanih i za zakonodavstvo.

Stefanović je sa rukovodstvom niške policije u školi "Dušan Radović" prisustvovao druženju prvaka i policijskih službenika u okviru predmeta Osnovi bezbednosti dece.


Foto: Beta, MUP

 

U Srbiji u prethodne tri godine nijedno dete nije stradalo u saobraćaju u zoni škole

Stefanović je izjavio danas da u Srbiji u prethodne tri godine, nijedno dete nije stradalo u saobraćaju u zoni škola.

On je posle obilaska Osnovne škole "Dušan Radović" u Nišu apelovao na sve učesnike u saobraćaju da budu oprezni i pažljivi, posebno na početku školske godine kada se đaci prvaci "još uvek navikavaju na uslove u saobraćaju".

Stefanović je podsetio da je na inicijativu Ministarstva unutrašnjih poslova pre dve godine, za učenike četvrtog i šestog razreda osnovnih škola, uveden predmet "Osnovi bezbednosti dece", koji je od prošle godine i u nastavnom programu za učenike prvog razreda.

"Tokom prethodne školske godine samo u Nišu je održano više od 2.000 predavanja i taj broj ćemo svake godine povećavati", rekao je Stefanović a preneo MUP.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side