11.01.2019 Beograd

Stefanović: Nema mitinga 17. januara pa da bude i kontramiting

Stefanović: Nema mitinga 17. januara pa da bude i kontramiting Foto: Beta/Miloš Miškov
Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je danas da za 17. januar, kada u Beograd stiže ruski predsednik Vladimir Putin, nema zakazanih mitinga pa da kako je rekao, "bude i kontramiting".

 

Upitan da li su tačni navodi da će tog dana Srpska napredna stranka organizovati skup podrške predsedniku Rusije, koji su neki mediji nazvali kontramitingom, ministar je kazao da se u Beogradu održava "veliki broj mitinga skoro svakog dana".

"Svi koji prijave miting mogu da ga organizuju i šetaju. Tog dana nema mitinga, pa da bude i kontramiting. Neki hoće da podsete na vreme Slobodana Miloševića, ne bi li ljude podelili. Nema istih mitinga u jednom danu, nema nasilja, neka prijave i mirno i dostojanstveno neka izraze sve svoje želje", kazao je Stefanović.

On je dodao da istraga o paljenju kuće novinara Milana Jovanovića iz Grocke traje i dalje kao i da su uhapšene osobe koje su krajem decembra provalile u stan na Banovom brdu u kom je Jovanović boravio nakon što mu je kuća zapaljena.

"Oni su priznali krivično delo i predati su tužilaštvu", rekao je Stefanović.

 

Stefanović i Kuburović predložiće oštrije kazne za kriminalce

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je da je u jutrošnjim akcijama širom Srbije policija uhapsila 150 osoba osumnjičenih za najteža krivična dela i najavio da će sa ministarkom pravde Nelom Kuburović na sutrašnjoj sednici Saveta za nacionalnu bezbednost predložiti izmene i dopune različitih zakona u cilju efikasnije borbe protiv najtežih oblika kriminala ali i pooštravanja kaznene politike.

On je na vanrednoj konferenciji za novinare kojoj je prisustvovala i ministarka pravde, najavio da će slične akcije biti sprovođene redovno kao i da država "neće stati u progonu svih koji se bave izvršenjem najtežih krivičnih dela".

"Insistiraćemo na stalnoj akciji koja neće dozvoliti da svi oni koji se bave najtežim krivičnim delima budu mirni i da se osećaju lagodno", kazao je Stefanović.

Ministar je kazao da je raspisana crvena Interpolova poternica za Filipom Koraćem, koji je kako je naveo, osumnjičen za najteža krivična dela.

"Trudićemo se da sakupimo dovoljno dokaza da svaki od ovih slučajeva dobije sudski epilog", kazao je Stefanović.

On je najavio da će na sutrašnjoj sednici Saveta za nacionalnu bezbednost predložiti izmene zakona koje će omogućiti efikasniju borbu države protiv najtežih oblika kriminala i oštriju kaznenu politiku.

"Nema nanogica, nema uslovnih presuda, nema olakšavajućih okolnosti", rekao je Stefanović.

Upitan koliko je ubistava izvršeno u Srbiji tokom prošle godine, ministar je rekao da u ovom trenutku ne raspolaže tom informacijom ali je naveo da je rasvetljeno 80 odsto svih ubistava tokom 2018. godine.

Navodeći da je bezbednost građana prioritet Vlade Srbije, ministarka pravde Nela Kuburović najavila je da će na sutrašnjoj sednici Saveta za nacionalnu bezbednost predložiti u kom smeru treba preduzeti reforme kako bi se poboljšala kako je rekla, "nažalost, blaga kaznena politika" u Srbiji.

"Kada je reč o proizvodnji droge, u gotovo 60 odsto slučajeva imamo uslovne osude. Moramo imati oštriju kaznenu politiku kako bi preventivno delovali", kazala je ministarka.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side