19.05.2017 | 12:21h ► 12:31h Beograd

Stefanović: Ne znam kada će biti poznato ime novog premijera

Stefanović: Ne znam kada će biti poznato ime novog premijera Foto: Beta, MUP
Potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović rekao je danas u Čačku da ne zna kada će biti poznato ime novog premijera i da je to pitanje na koje će odgovor dati izabrani predsednik Aleksandar Vučić.

"Siguran sam da će uslediti period konsultacija i mislim da će taj proces biti završen u prvih 15 ili 20 dana juna", rekao je Stefanović novinarima.

Povodom medijskih spekulacija o vanrednom parlamentarnim izborima na jesen, Stefanović je rekao da o tome nije doneta nijedna odluka.

"Sve je uvek moguće, nemamo za sada odluku o tome, pre svega smo posvećeni obavljanju posla i trudimo se da pravimo rezultate zbog čega nas građani Srbije i plaćaju", rekao je Stefanović.

On je danas u Čačku prisustvovao radionici o primeni Zakona protiv nasilja u porodici, koja je održana u Višem sudu u tom gradu.

 

Od 1. juna ozbiljno hvatanje u koštac sa nasiljem u porodici

Ministar Stefanović izjavio je danas u Čačku da novi Zakon protiv nasilja u porodici čija primena počinje 1. juna, pored represivnog karaktera ima i preventivnu funkciju, a policajci će morati da prođu dodatnu obuku.

Stefanović je novinarima posle učešća u radionici o postupanju policije u sprečavanju porodičnog nasilja kazao da društvo mora da se suoči da se to dešava i u Srbiji, a ne nekim drugim ljudima i drugim porodicama i da je vreme da se sa tim "ozbiljno uhvati u koštac".

"Želimo da upozorenjima i dodatnim radom sa potencijalnim izvršiocima krivičnih dela anuliramo da oni to i postanu, da shvate da nasilje u porodici nije odgovor i rešenje", rekao je Stefanović.

On je dodao da Zakon protiv nasilja u porodici daje više ovlašćenja policijskim službenicima koji će od sada sačinjavati analize rizika uz mogućnost da u cilju zaštite žrtve, nasilnika udalje iz kuće, čak i ako je vlasnik nekrentine.

Komentarišući Zakon o registraciji pripejd korisnika, koji bi uskoro trebalo da predloži Minstarstvo za telekomunikacije, Stefanović je ocenio da se radi o "dobrom" aktu koji bi trebao da omogući lakše otkrivanje kriminalaca.

"Često izvršioci raznih krivičnih dela koriste kartice koje kupuju na kioscima, sa njih upućuju ili pretnje ili vrše različita krivična dela, komuniciraju međusobno, a da ne može da se utvrdi ko su vlasnici tih kartica. Ne postoji nijedna zemlja koja to dozvoljava, pogotovu posle terorističkih napada u Evropi, zbog opasnosti zloupotrebe", rekao je ministar.

Stefanović je naveo i da je počeo proces uvođenja policajca u zajednici a da je u okviru tog projekta ove godine primljen određeni broj novih policajca.

"Stopa kriminaliteta ove godine za pet odsto je manja nego prethodne. Sa većom patrolnom delatnošću, većim interesovanjem policijskih službenika na terenu i mogućnošću da građani upoznaju svoje policajce, učinićemo da stopa kriminaliteta bude još manja", rekao je Stefanović.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
credi agricole
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side Zemunske kapije bmw