18.11.2018 | 16:25h ► 16:50h Beograd

Stefanović: Nastavićemo da se borimo protiv ulaska Kosova u Interpol

Stefanović: Nastavićemo da se borimo protiv ulaska Kosova u Interpol Foto: Medija Centar Beograd
Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je danas u Dubaiju, posle početka zasedanja Generalne skupštine Interpola, da će Srbija nastaviti da se bori do samog glasanja u utorak, kako bi pokazala da prijem takozvanog "Kosova" u Interpol predstavlja politizaciju te policijske organizacije.

On je naglasio da je politizacija te organizacije štetna ne samo za međunarodno pravo, već i za sve buduće policijske operacije, prenosi se u saopštenju ministarstva.

Stefanović, koji predvodi delegaciju Srbije u Dubaiju, rekao je da je sam početak sednice Generalne skupštine obeležilo neprincipijelno ponašanje Generalnog sekretarijata Interpola.

"I pored protivljenja većeg broja država članica i naravno Srbije da se pitanje prijema takozvanog 'Kosova' uopšte nađe na dnevnom redu, doneta je odluka da ova tačka ostane i da se o njoj glasa. Nažalost, iako smo više puta upozoravali da je time ugroženo međunarodno pravo, ovakva odluka pokazuje da Korelova rezolucija koju je usvojila Generalna skupština prethodne godine u Pekingu ostaje samo mrtvo slovo na papiru", naglasio je Stefanović.

Ministar je istakao da je Generalni sekretarijat i jedan deo članica Interpola odlučio da njihovo stanovište bude iznad međunarodnog prava i iznad odluka koje je donela i sama Generalna skupština.

"Srbija nastavlja da, zajedno sa svojim partnerima, lobira i da radi na tome da odluka o eventualnom prijemu tzv. 'Kosova' ne prođe na samom glasanju u utorak. Ne predajemo se i borićemo se svim silama do kraja. Nadam se da ćemo, zajedno sa zemljama koje pomažu Srbiji, uspeti da pokažemo da glasanje za prijem takozvanog 'Kosova' u Interpol predstavlja potpunu politizaciju ove policijske organizacije što je potpuno štetno, ne samo za međunarodno pravo, već i sve buduće policijske operacije", naglasio je Stefanović.

 

Stefanović sa šefom kineske delegacijina generalnoj skupštini Interpola o glasanju

Ministar Stefanović razgovarao je danas u Dubaiju sa šefom kineske delegacije na Generalnoj skupštini Interpola Dakijem Duanom o predstojećem glasanju za prijem takozvanog "Kosova" u tu policijsku organizaciju.

Duan je rekao da Kina podržava stavove Srbije po pitanju zahteva za prijem tzv. "Kosova" i da u potpunosti poštuje teritorijalni suverenitet Srbije, saopšteno je iz srpskog MUP-a.

Na marginama zasedanja Generalne skupštine Interpola u Dubaiju, Stefanović i Duan su razgovarali i o dosadašnjoj saradnji Srbije i Kine.

Odnosi ministarstava unutrašnjih poslova, kao i celokupna saradnja dve države, ocenjeni su kao odlični što, kako su istakli, potvrdjuje neraskidivo prijateljstvo dva naroda.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side