09.07.2018 Beograd / London

Stefanović: MUP s međunarodnim partnerima radi na prikupljanju ilegalnog oružja

Stefanović: MUP s međunarodnim partnerima radi na prikupljanju ilegalnog oružja Foto: Beta / MUP Srbije / DS
Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović poručio je danas u Londonu da su pripadnici MUP-a Srbije u prethodnom periodu preduzeli velike napore kako bi prikupili oružje i municiju u ilegalnom posedu i uništili ih u saradnji sa međunarodnim partnerima, kao i razotkrili organizovane kriminalne grupe koje trguju ilegalnim oružjem, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova.

"Punopravno članstvo u EU je jasno strateško opredeljenja Republike Srbije. Međutim, to svakako nije bio naš jedini motiv, jer oružje u ilegalnom posedu predstavlja pretnju po bezbednost naših građana, razvoj i stabilnost naše zemlje", poručio je Stefanović na sastanku ministara unutrašnjih poslova i bezbednosti na Samitu o Zapadnom Balkanu koji se održava u Londonu.

Stefanović je rekao da Srbija u potpunosti podržava izradu Mape puta za Zapadni Balkan, kao i francusko-nemačku inicijativu koja će definisati precizne i prilagođene objektivno proverljive mere i ciljeve na planu kontrole streljačkog i lakog oružja u cilju sveobuhvatnog sprečavanja, procesuiranja i krivičnog gonjenja nedozvoljene trgovine i zloupotrebe oružja u regionu.

On je podsetio da se naša zemlja, kada je reč o uništenju ilegalnog ili predatog oružja kroz postupke legalizacije, pozicionirala kao lider u regionu, kao i da je MUP Srbije samo u 2017. uništio više od 18.000 komada oružja.

Ministar je rekao da su tokom 2017. godine pripadnici MUP podneili ;oko 1.269 krivičnih prijava, uhapsili više od 170 osoba i oduzeli 1.881 komad različitih vrsta vatrenog oružja, 24,27 kilograma eksploziva i 47.727 komada municije različitog kalibra i da je takav trend nastavljen i ove godine.

U 2018. godini podneto je 747 krivičnih prijava, uhapšene su 54 osobe i oduzeto je 815 komada vatrenog oružja, 33.264 komada municije i 13,3 kilograma eksploziva, rekao je rekao je Stefanović.

Na marginama Samita o Zapadnom Balkanu, Stefanović je razgovarao je sa britanskim ministrom za nacionalnu bezbednost Benom Valasom. Dvojica minsitara istakla su izuzetnu saradnju dve zemlje u oblasti unutrašnjih poslova.

Na Samitu u Londonu potpisana je Zajednička deklaracija Principi saradnje pri razmeni informacija u oblasti sprovođenja zakona, navodi se u saopštenju.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side