02.12.2018 | 08:51h ► 11:16h Beograd

Đurić: Hodžaj za pakt protiv mira i regionalne stabilnosti

Đurić: Hodžaj za pakt protiv mira i regionalne stabilnosti Foto: Beta / Miloš Miškov
Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić poručio je danas da izjavu zamenika kosovskog premijera Envera Hodžaja o osnivanju pakta protiv Srbije treba shvatiti veoma ozbiljno, jer ona znači "pakt protiv mira" i regionalne stabilnosti.

"To je poziv na stvaranje pakta protiv mira. Pakta koji bi za cilj imao da razori i regionalnu stabilnost i poziva na stvaranje velikoalbanskog kalifata od Ohridskog jezera, pa sve do Boko kotorske, a možda i dalje. Očigledno je da je Enveru Hodžaju u glavi 1941. godina i da on želi povratak čitavog regiona u vreme kada su pod silama Osovine ove teritorije bile objedinjene pod albanskom i pod vlašću takozvane NDH-a", rekao je Đurić za televiziju Pink.

On je kazao da znajući koliko su ozbiljni Albanci na Kosovu u svojim namerama da podriju regionalni mir, može se reći da je Srbija "žrtva nastojanja Prištine da čitav region gurne u plamen sukoba".

"Siguran sam da mi moramo da reagujemo razumno, staloženo i odmereno jer je Srbija danas žrtva. Srbija je žrtva pokušaja da se njen narod na Kosovu i Metohiji zgazi, da se zgaze svi njeni interesi, da se srpski narod u regionu ponizi... Srbija reaguje racionalno i staloženo, ali nemoj neko da pomisli da to znači da mogu da pređu crvene linije i da mogu da ugroze bezbednost ili egzistenciju Srba bilo gde. Srbija im to neće dozvoliti, kazao je Đurić.

On je pozvao sve da prate obraćanje srpskih poslanika u parlamentu Kosova a najavio je i da će sutra na severu Kosova biti održan veliki marš žena, "Žene protiv taksi".

Za utorak je, kako je rekao, najavljen veliki sabor svih Srba sa Kosova koji će se okupiti u Kosovskoj Mitrovici, Gračanici i u drugim mestima i na "miran, gandijevski, hiršćanski način" pokazati nemirenje sa merama.

 

Stefanović: Hodžaj  poziva na nestabilnost, videćemo reakciju Hrvatske, Makedonije i Crne Gore

Ministar unuturašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović rekao je danas da je izjava zamenika premijera Kosova Envera Hodžaja o osnivanju pakta protiv Srbije poziv na dodatnu nestabilnost u regionu i da treba videti kako će se Hrvatska, Makedonija i Crna Gora odrediti prema toj ideji.

Foto: Beta / Miloš Miškov

"Želimo da čujemo šta su to Srbija i srpski narod loše uradili da oni osnivaju pakt protiv Srbije i srpskog naroda", rekao je Stefanović za Radio-televiziju Srbije.

Stefanović je naveo da ta Hodžajeva izjava predstavlja neprijateljski akt protiv Srbije i njenih građana, a dolazi u vreme kada su prepoznali da je Srbija jača, da nije lak plen i da nije zelja koja će se samo sklanjati, povijati i puštati sve ono što je protiv interesa države.

Prema njegovim rečima, Hodžajeve reči dolaze danas kad je Srbija i ekonomski i poltički snažnija i ima veću ulogu u svetu i može policijski i vojno značajnije da zaštiti svoju teritoriju i svoj narod.

On je kazao da svi oni koji vode te zemlje treba da razmišljaju o tome koliko je Srbija bila fer i korektna sve ove godine prema njima.

"Trudimo se da sa svima pravimo mirne i dobre odnose u regionu, trudimo se da pravimo takvu vrstu saradnje, i ekonomsku i političku da niko u regionu zbog Srbije nema bilo kakav problem", istakao je Stefanović.

Hodžaj je u intervjuu za zagrebački "Večernji list" izjavio je da je u nekoliko navrata, za vreme boravka u Hrvatskoj, Makedoniji i Crnog Gori, razgovarao s čelnicima tih država o osnivanju pakta koji bi se "suprotstavio Srbiji i njenoj agresivnoj politici".

 

Mihajlović: Sramotna izjava Hodžaja, Srbija vodi miroljubivu politiku, EU da reaguje

Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović izjavila je danas da je sramotna izjava zamenika premijera Kosova Envera Hodžaj da je u Hrvatskoj, Makedoniji i Crnoj Gori razgovarao o osnivanju pakta protiv Srbije.

"Svi treba da znaju da Srbija vodi miroljubivu, pre svega odgovornu politiku. Predsednik (Srbije Aleksandar) Vučić i rukovodstvo Srbije žele mir u celom regionu", rekla je Zorana Mihajlović za Radio-televiziju Srbije.

Pozvala je Evropsku uniju i druge uticajne međunarodne faktore da hitno vrate Prištinu za pregovarački sto. ;"Sada je krajnji trenutak da odreaguju i stvari vrate za pregovarački sto. Srbija je sve vreme, od početka razgovora vezanih za Kosovo, zaista vodila jednu mirnu i staloženu politiku bez obzira na sve provokacije", rekla je Mihajlović.

Ona je kazala da "ono što se trenutno dešava od strane prištinskih vlasti jeste sve, samo ne poziv na mir".

"To nije dobro za region, ne samo za Srbiju. Trgovinski ratovi i svaka vrsta sukoba ne donose bolji životni standard nijednog građana regiona", rekla je Mihajlović.

Očigledno je da iza trgovinskog rata stoje pozivi za druge sukobe, rekla je ć i dodala da tako nešto ne treba regionu, ni celoj EU.

Hodžaj je ranije izjavio da je u nekoliko navrata, za vreme boravka u Hrvatskoj, Makedoniji i Crnog Gori, razgovarao s čelnicima tih država o osnivanju pakta koji bi se suprotstavio Srbiji i "njenoj agresivnoj politici".

On je za zagrebački "Večernji list" to opravdao time što Srbija, prema njegovim rečima, "nastavlja agresivnu kampanju protiv Kosova" i želi da, pored Kosova, destabilizuje celu regiju, što Hodžaj kaže da je rekao i predsednici Hrvatske Kolindi Grabar-Kitarović i hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću.

"EU i SAD moraju da shvate u kojem smeru idu Balkan i kakav će biti nakon deset godina. Naročito Bosna i Hercegovina, Kosovo i Makedonija. Ako EU i Zapad ne shvataju opasnost srpske politike u tom delu Balkana i ništa ne preduzimaju oko ubrzanja procesa evrointegracija tih zemalja, niko ne zna što će se dogoditi s Kosovom, Makedonijom, a najviše s Bosnom i Hercegovinom", rekao je Hodžaj.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 2.12.2018, 16:50h rodoljub

    Ne trebaju Albancima Hrvati, Crnogorci, Makedonci, ..., dovoljni su im srpski kvisling opozicionari . Pakt sa srpskom kvisling opozicijom donosi "korist" i jednima i drugima - zlo srpskom narodu .

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side