12.05.2018 Stara Pazova

Stara Pazova: Protest građana zbog seče tise

Stara Pazova: Protest građana zbog seče tise Foto: Wikipedia
Građani Stare Pazove održali su danas protest u centru tog grada, protiv nelegalne seče evropske tise stare oko 70 godina, jer ni nakon tri nedelje od seče policija nije pronašla počinioce.

Stara evropska tisa je posečena 28. aprila 2018. godine u kasnim večernjim satima, a kako navodi novosadski portal autonomija.info, to je učinio nepoznati muškarac motornom testerom.

Tisa je decenijama ukrašavala sam centar Stare Pazove, posađena je 1948. godine, pa je organizatorka protesta iz udruženja građana "Za zdraviju Staru Pazovu" Stanislava Babin, 3. maja prijavila slučaj policiji.

"Blizu tise se nalaze banke koje imaju video nadzor, međutim ni nakon tri nedelje mi nemamo izvršioca niti nalogodavca ovog krivičnog dela. Reč je o drveću koje može da živi od 2.000 do 4.000 godina, i bilo je pod zaštitom države. Kazna za nezakonitu seču je od šest meseci do pet godina zatvora", rekla je Babin na protestu.

Ona je apelovala na nadležne da što pre pronađu lice koje je odgovorno za, kako je rekla, "krivično delo".

Građani Stare Pazove su danima svoje nezadovoljstvo iskazivali i na društvenim mrežama, na kojima su optužili obližnju prodavnicu Gigatron za seču drveta, jer je nekoliko dana posle seče otvorena njihova nova prodavnica u lokalu ispred koga se drvo nalazilo.

Menadžer Gigatrona u Staroj Pazovi Marko Ristić je demantovao te navode za portal Autonomija i takođe apelovao da se počinilac što pre pronađe.

"Naravno da nismo odgovorni za seču tise i to sam rekao i okupljenim ljudima danas. Nama je u cilju da se ova priča što pre završi, da nadležni pronađu počinioca i time uverimo građane Stare Pazove da Gigatron nije odgovoran", rekao je Ristić.

Krivičnu prijavu protiv NN lica zbog seče podnelo je i Javno preduzeće Čistoća iz tog grada, a rukovodstvo preduzeća je osudilo taj čin.

Protest u centru grada podržale su i opozicione političke partije, a građani su simbolično na mestu gde je posečena tisa upalili sveće.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side