Stanišićev svedok negirao da su crvene beretke bile jedinica SDB Srbije
24.09.2019 Hag

Stanišićev svedok negirao da su crvene beretke bile jedinica SDB Srbije

Stanišićev svedok negirao da su crvene beretke bile jedinica SDB Srbije Foto: freeimages
Bivši zvaničnik Službe državne bezbednosti (SDB) Srbije Dragoslav Krsmanović negirao je danas, na haškom procesu Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću-Frenkiju, da su "crvene beretke", koje su 1992. i 1993. činile zločine u Hrvatskoj i BiH, bile jedinice SDB Srbije.

Tadašnji načelnik SDB Srbije Stanišić (69) i njegov bliski saradnik Simatović (69) optuženi su za progon, ubistva, prisilno premeštanje i deportaciju Hrvata i muslimana u periodu 1991-1995.

Po optužnici, mnoge od tih zločina počinile su "crvene beretke" koje su, u različitim formacijama, tokom tog perioda bile praktično jedinica SDB Srbije.

Svedočeći u odbranu prvooptuženog Stanišića, Krsmanović je izjavio da ga je 1993. šef SDB Srbije poslao u Ilok, u tadašnjoj Republici Srpskoj Krajini (RSK), nakon što se tamošnja policija požalila da "crvene beretke" čine nedela.

Krsmanović, koji se u SDB Srbije bavio logistikom, posvedočio je da je utvrdio da su u Iloku "radili šta su hteli" pripadnici jedinice koja je bila raspuštena posle probijanja Posavskog koridora u BiH, 1992. Oni su se vratili u Ilok i nastavili da tu žive kao meštani, sugerisao je svedok.

Stanišićev branilac Vejn Džordaš (Wayne Jordash) nije negirao da su ti borci prethodno bili obučavani u logoru Pajzoš u Istočnoj Slavoniji, koji je, po dokazima optužbe, formirala SDB Srbije.

Preko svedoka Krsmanovića, odbrana je, međutim, tvrdila da su 1993. "crvene beretke" koje su operisale u Iloku bile "jedinica za posebne namene" u sastavu MUP RSK i da im je zapovedao Ilija Vučković zvani Rambo, koji je "jedno vreme bio komandant u Pajzošu".

Lokalna policija, po Krsmanoviću, nije preduzimala ništa protiv Vučkovićevih ljudi uz izgovor da su oni "povezani s MUP Srbije".

"To im je bilo opravdanje da ne postupaju po zakonu", ocenio je svedok.

Krsmanović je posvedočio i da Stanišić, kao šef SDB Srbije, nije, u leto 1993, bio neposredno uključen u formiranje službine Jedinice za antiteroristička dejstva (JATD), niti u izbor njenih pripadnika.

Svedok je učestvovao u formiranju JATD kao glavni logističar, a zbog tog posla je, kako je rekao, prešao iz Resora javne bezbednosti MUP Srbije u SDB.

Po optužnici, formiranje JATD bilo je samo ozvaničenje pripadnosti "crvenih beretki" SDB Srbije, što dokazuje činjenica da su u njen sastav, naročito "rezervni", primljeni borci i komandiri koji su, prethodno, ratovali i činili zločine u Hrvatskoj i BiH.

Krsmanović, koji je kasnije bio i logistički zamenik komandanta Jedinice za specijalne operacije SDB Srbije, sutra će nastaviti svedočenje.

Ponovljeno suđenje Stanišiću i Simatoviću poslednje je u kojem međunarodni sud u Hagu odlučuje da li su zvaničnici Srbije odgovorni za zločine tokom ratova u Hrvatskoj i BiH.

Do sada nijedan zvaničnik Srbije nije u Hagu proglašen krivim za te zločine.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side