24.09.2019 Hag

Stanišićev svedok negirao da su crvene beretke bile jedinica SDB Srbije

Stanišićev svedok negirao da su crvene beretke bile jedinica SDB Srbije Foto: freeimages
Bivši zvaničnik Službe državne bezbednosti (SDB) Srbije Dragoslav Krsmanović negirao je danas, na haškom procesu Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću-Frenkiju, da su "crvene beretke", koje su 1992. i 1993. činile zločine u Hrvatskoj i BiH, bile jedinice SDB Srbije.

Tadašnji načelnik SDB Srbije Stanišić (69) i njegov bliski saradnik Simatović (69) optuženi su za progon, ubistva, prisilno premeštanje i deportaciju Hrvata i muslimana u periodu 1991-1995.

Po optužnici, mnoge od tih zločina počinile su "crvene beretke" koje su, u različitim formacijama, tokom tog perioda bile praktično jedinica SDB Srbije.

Svedočeći u odbranu prvooptuženog Stanišića, Krsmanović je izjavio da ga je 1993. šef SDB Srbije poslao u Ilok, u tadašnjoj Republici Srpskoj Krajini (RSK), nakon što se tamošnja policija požalila da "crvene beretke" čine nedela.

Krsmanović, koji se u SDB Srbije bavio logistikom, posvedočio je da je utvrdio da su u Iloku "radili šta su hteli" pripadnici jedinice koja je bila raspuštena posle probijanja Posavskog koridora u BiH, 1992. Oni su se vratili u Ilok i nastavili da tu žive kao meštani, sugerisao je svedok.

Stanišićev branilac Vejn Džordaš (Wayne Jordash) nije negirao da su ti borci prethodno bili obučavani u logoru Pajzoš u Istočnoj Slavoniji, koji je, po dokazima optužbe, formirala SDB Srbije.

Preko svedoka Krsmanovića, odbrana je, međutim, tvrdila da su 1993. "crvene beretke" koje su operisale u Iloku bile "jedinica za posebne namene" u sastavu MUP RSK i da im je zapovedao Ilija Vučković zvani Rambo, koji je "jedno vreme bio komandant u Pajzošu".

Lokalna policija, po Krsmanoviću, nije preduzimala ništa protiv Vučkovićevih ljudi uz izgovor da su oni "povezani s MUP Srbije".

"To im je bilo opravdanje da ne postupaju po zakonu", ocenio je svedok.

Krsmanović je posvedočio i da Stanišić, kao šef SDB Srbije, nije, u leto 1993, bio neposredno uključen u formiranje službine Jedinice za antiteroristička dejstva (JATD), niti u izbor njenih pripadnika.

Svedok je učestvovao u formiranju JATD kao glavni logističar, a zbog tog posla je, kako je rekao, prešao iz Resora javne bezbednosti MUP Srbije u SDB.

Po optužnici, formiranje JATD bilo je samo ozvaničenje pripadnosti "crvenih beretki" SDB Srbije, što dokazuje činjenica da su u njen sastav, naročito "rezervni", primljeni borci i komandiri koji su, prethodno, ratovali i činili zločine u Hrvatskoj i BiH.

Krsmanović, koji je kasnije bio i logistički zamenik komandanta Jedinice za specijalne operacije SDB Srbije, sutra će nastaviti svedočenje.

Ponovljeno suđenje Stanišiću i Simatoviću poslednje je u kojem međunarodni sud u Hagu odlučuje da li su zvaničnici Srbije odgovorni za zločine tokom ratova u Hrvatskoj i BiH.

Do sada nijedan zvaničnik Srbije nije u Hagu proglašen krivim za te zločine.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Sutra sunčano i toplo Sutra sunčano i toplo

  Vreme u Srbiji sutra će biti sunčano i toplo, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ).

 • Dačić: Postizanje političkog rešenja za Kosovo nacionalni prioritet Srbije Dačić: Postizanje političkog rešenja za Kosovo nacionalni prioritet Srbije

  Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je danas u u obraćanju na sastanku Pokreta nesvrstanih u Bakuu da je postizanje političkog rešenja za Kosovo nacionalni prioritet Srbije i pozvao zemlje koje su priznale Kosovo da preispitaju svoju odluku i dalekosežne posledice takvog presedana.

 • DSS: Ekstremno zagađen vazduh u Novom Sadu DSS: Ekstremno zagađen vazduh u Novom Sadu

  Demokratska stranka Srbije (DSS) zahtevala je danas od gradske vlasti u Novom Sadu da objasni zašto je vazduh u Novom Sadu "ekstremno zagađen" i da izda zvanična upustva za ponašanje stanovništva.

 • Uhapšen mladić iz Loznice zbog prodaje kokaina Uhapšen mladić iz Loznice zbog prodaje kokaina

  Šabačka policija uhapsila je A.K. (25) iz Loznice zbog proizvodnje i trgovine drogom i kod njega zaplenila određenu količinu kokaina, saopšteno je danas.

 • Falkoni otvorio 10. Putujući sajam - upoznajte francuske univerzitete Falkoni otvorio 10. Putujući sajam - upoznajte francuske univerzitete

  Ambasador Francuske u Srbiji Žan-Luj Falkoni rekao je danas, prilikom otvaranja 10. po redu manifestacije "Putujući sajam - upoznajte francuske univerzitete", da će prezentacije francuskih i univerziteta s Balkana koji nastavu drže po francuskom modelu mladim ljudima omogućiti da "otvore prozor ka Francuskoj i ostvare svoje snove".

 • Pokrajinska vlada apeluje na žene da obavljaju preventivne preglede dojki Pokrajinska vlada apeluje na žene da obavljaju preventivne preglede dojki

  Za tri meseca u tri opštine u Vojvodini pokretnim mamografom su pregledane 1.402 žene, a njih 75 odsto izjavilo je da su prvi put bile na mamografiji, saopštila je danas Pokrajinska vlada.

 • Nariškin: Status centra u Nišu nije zahtev nego zakonita molba Rusije Nariškin: Status centra u Nišu nije zahtev nego zakonita molba Rusije

  Direktor ruske Spoljnoobaveštajne službe Sergej Nariškin izjavio je za Radio televiziju Srbije (RTS) da stav Rusije da srpsko-ruski humanitarni centar u Nišu treba da dobije specijalni status "nije zahtev, već zakonita molba ruske vlade".

 • Orhan Dragaš: Rizična odluka EU, Balkan i dalje ima evropsku šansu Orhan Dragaš: Rizična odluka EU, Balkan i dalje ima evropsku šansu

  Odbijanje Evropske unije da otvori pristupne predgovore sa Albanijom i Severnom Makedonijom odnosi se samo na te dve države, imaće posledice samo po njih i ne treba tu odluku projektovati na preostale balkanske države, ocenio je direktor beogradskog Međunarodnog instituta za bezbednost Orhan Dragaš.

 • NDMBGD: EU da obustavi razgovore o izbornim uslovima dok traju napadi na novinare NDMBGD: EU da obustavi razgovore o izbornim uslovima dok traju napadi na novinare

  Inicijativa "Ne davimo Beograd" najavila je danas da će od predstavnika Evropskog parlamenta i Evropske komisije zatražiti da se obustave razgovori o izbornim uslovima u Srbiji dok traju blaćenje, pritisci i napadi na novinare i medije u Srbiji.

 • Đurić: Kurti opsesivan i zlonameran tip Đurić: Kurti opsesivan i zlonameran tip

  Poruke mogućeg mandatara buduće kosovske vlade Aljbina Kurtija da su priznanje samoproglašenog Kosova jedini moguć kompromis sa Srbijom i da nije zainteresovan za dijalog sa Beogradom jesu opasne halucinacije, koje udaraju u same temelje stabilnosti regiona, ocenio je danas direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

 • Vučić za FT: Moramo o sebi da brinemo Vučić za FT: Moramo o sebi da brinemo

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić vidi u tome što EU nije odobrila početak pristupnih pregovora Severnoj Makedoniji i Albaniji uprkos reformskim naporima, potvrdu ispravnosti njegove politike učvršćivanja bliskijih veza sa Kinom i Rusijom.

Preporuke prijatelja
Belex eng
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side