Stanari zgrade u Nišu blokirali ulaz u zgradu da bi sačuvali stanove
10.07.2020 Niš

Stanari zgrade u Nišu blokirali ulaz u zgradu da bi sačuvali stanove

Stanari zgrade u Nišu blokirali ulaz u zgradu da bi sačuvali stanove Foto: Beta / Biljana Ljubisavljevic
Porodice koje su kupile stanove u stambenoj zgradi u Somborskoj ulici bb u Nišu, njih 24, okupljanjem ispred ulaza u zgradu sprečile su danas izvšitelje da im popišu stanove zbog duga investitora prema firmama koje su izvodile građevinske radove.

Stanari su istakli da su "užasnuti" pokušajem popisa stanova koje su, kako su kazali novinarima, pošteno kupili i isplatili.

"Mi smo sve uradili u okviru zakona. Kupili stanove i ugovore o kupovini overili kod notara. Notar je ugovore o kupovini uredno poslao kao zabeležbu katastru. Zbog čega bi mi sada svojom imovinom plaćali dugove investitora", zapitao je Ivan Bivolarević u ime stanara zgrade u Somborskoj ulici.

                                                                                     Foto: Beta / Biljana Ljubisavljevic

On je istakao da kupci stanova u momentu kupovine nisu znali da investitor Suzan Nikolić ima dugove prema izvođačima radova.

"Platili smo stanove, ali nam investitor nije završio zgradu u celosti, ostali su još neki sitniji radovi da se završe i da se priključi struja. Mi smo samoinicijativno prikupili novac da priključimo struju, ali dok se to ne završi ne možemo da dobijemo upotrebnu dozvolu", izjavio je Bivolarević.

On je rekao da su stanari u strahu da će ostati bez stanova i apeluju na državu, sud i sve nadležne institucije da im pomognu.

Advokat stanara Predrag Stefanović rekao je da stanari poseduju punovažne i overene ugovore, dokaz da su isplatili stanove i dokaz da su podneli zabeležbu u katastru nepokretnosti radi upisa svog prava svojine.

"Sve to predstavlja vanknjižno pravo stanara koje bi apsolutno moralo da sprečava izvršenje na ovoj imovini u korist bilo kog trećeg poverioca. Dužnik više nije titular niti nosilac prava na ovoj imovini i zahtevi prema njemu ne mogu biti usmereni na ovu imovinu", izjavio je Stefanović.

Miloš Savić, advokat triju firmi koje su tužile investitora Suzana Nikolića zbog toga što im nije isplatio radove na zgradi u iznosu od 9,5 miliona dinara rekao je da poverioci neće odustati od naplate svojih potraživanja.

Savić je dodao da će, onda kada im bude aisistirala policija, pomeriti ljude na zakonit način.

"Zgrada je vanknjižna svojina dužnika. U katastru ova zgrada ne postoji. Smatramo da ljudi koji su došli nisu vlasnici stanova, jer nije sprovedena zakonska procedura da bi oni postali vlasnici", rekao je Savić.

Prema njegovim rečima, kupci stanova su zaključivali ugovore o kupovini po ceni kvadrata od 430 evra do 490 evra, tako da će verovatno morati veliki broj stanova da se popiše da bi se naplatilo potraživanje izvođača radova.

Jasmina Panajotović, pomoćnik javnog izvršitelja Žarka Dimitrijevića rekla je da su izvšitelji po zakonu dužni da sprevedu izvršnu radnju.

"S obzirom da policija nije došla da nam pruži asistenciju, biće zakazana nova asistencija u roku od pet dana", rekla je Panajotović.

U vreme dok su se izvršitelji, advokati i stanari nalazili ispred zgrade zbog zakazanog popisa stanova stigla je i patrola policije i hitna pomoć, što je izazvalo veliko uznemirenje stanara.

Ispostavilo se da su izašli na teren zbog lažne dojave da je nekome od stanara potrebna hitna medicinska pomoć i to uz podršku policije. 

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side