10.09.2019 Niš

Stanari Sinđelićevom trga dežuraju ispred zgrada zbog najavljene seče lipa

Stanari Sinđelićevom trga dežuraju ispred zgrada zbog najavljene seče lipa Foto: Beta / Biljana Ljubisavljevic
Stanovnici zgrada na Sinđelićevom trgu od jutros organizuju dežurstva na zelenoj površini ispred svojih zgrada u strahu da će desetak stabala lipa na tom prostoru biti posečeno zbog izgradnje montažne garaže.

Stanari se smenjuju na dva i po sata, jer kako su istakli, pitanje je časa kada će se radnici zelenila ponovo pojaviti sa testerama.

Po nalogu JKP "Parking servis" juče je na tom prostoru isečena jedna lipa, a dalju seču sprečili su stanari.

Oni traže da umesto javne garaže, dobiju novo zelenilo.

Danka Popović, jedna od stanara, kazala je agenciji Beta da se već sada ispod njihovih prozora parkira po 100 automobila, a uskoro bi taj broj trebalo da se dodatno uveća.

"U drugim delovima grada se pored zgrada uređuju zelene površine, a nama žele da uzmu i ovo malo zelenila. ;Ne može samo jedna strana da bude zadovoljna, da to budu samo vozači, mora da postoji solidarnost, da i mi stanari budemo zadovoljni", izjavila je Popović.

Javno-komunalno preduzeće "Parking servis" oglasilo se danas saopštenjem u kome je navedeno da će ; javna garaža biti izgrađena, ali da stanovnici Sinđelićevog trga ne treba da brinu jer će zelenih površina biti i više nego sada.

U saopštenju je takođe rečeno da je "Parking servis" nakon "višegodišnjeg truda" pribavio građevinsku dozvolu za izgradnju javne garaže, da su radovi prijavljeni i da treba da počnu do kraja nedelje.

"Površina parkirališta se udvostručuje i iznosiće 3.260 kvadrata, dok će broj parking mesta biti uvećan za 50 odsto. Prema Planu generalne regulacije dozvoljena  visina objekta je 5,5 metara, a javna garaža projektovana je na 3,8 metara, kako se ne bi smanjila prirodna svetlost okolnim objektima", saopštio je Parking servis.

U tom preduzeću su naveli da je projektom izgradnje javne garaže predviđeno proširenje zelenih površina sa strane stambenih objekata, čime se kompenzuje zelena površina koja se oduzima sa prednje strane ka ulazu.

"Prema normativima i standardima, granične vrednosti zelenih površina treba da iznose 10 odsto ukupne površine, dok će na ovom mestu one zauzeti 15 odsto površine", istakli su u "Parking servisu".

U tom preduzeću su naglasili da će se izgradnjom nove javne garaže smanjiti buka i količina izduvnih gasova time  što će biti izgrađena dva ulaza i dva izlaza, tako da vozila neće morati da čekaju u koloni da se osobodi mesto na parkingu.

Podršku građanima koji dežuraju na Sinđelićevom trgu danas su dali predstavnici Saveza za Srbiju.

Oni smatraju da je gradu potrebna javna garaža, ali su protiv planirane izgradnje montažne garaže i predlažu izgradnju podzemne garaže iznad koje bi se nalazio park. 

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Intervju Dragan Đilas: Srbija može za šest meseci da se promeni Intervju Dragan Đilas: Srbija može za šest meseci da se promeni

  Za mene je sveto pismo potpis koji sam februara stavio na Sporazum s narodom – da pod ovim uslovima nećemo izaći na izbore. Neko će reći da taj sporazum nije dobar, ja mislim suprotno, ali ni to nije važno, važno je da smo se mi na nešto obavezali. Kako mislite da nam ljudi veruju ako slažemo prvu stvar koju smo obećali, kaže Đilas za Novi magazin

 • Katarina Golubović (JUKOM): Nezavisne institucije da raspetljaju aferu Krušik Katarina Golubović (JUKOM): Nezavisne institucije da raspetljaju aferu Krušik

  Izvršna direktorka Komiteta pravnika za ljudska prava - JUKOM Katarina Golubović izjavila je danas da je afera sa hapšenjem uzbunjivača iz Krušika postigla jedan cilj - građanima Srbije je jasno predočeno da će se svako iznošenje informacija strogo kažnjavati pritvorskom kaznom.

 • Ministarstvo kulture: Vatikan izneo korektne stavove povodom služenja katoličke mise u Novom Brdu Ministarstvo kulture: Vatikan izneo korektne stavove povodom služenja katoličke mise u Novom Brdu

  Ministarstvo kulture i informisanja saopštilo je danas da je primilo odgovor predsedavajućeg u Papskom savetu za kulturu, kardinala Đanfranka Ravasija, u vezi sa služenjem katoličke mise na ostаcimа prаvoslаvne crkve Svetog Nikole u Novom Brdu, u kom se izražava uveravanje da će "Sveta Stolica učiniti sve da se izbegnu bilo kakve napetosti koje mogu da načine štetu bogatoj hrišćanskoj tradiciji na Balkanu".

 • Sa aerodroma Morava u Кraljevu kreću prve linije za Beč i Solun Sa aerodroma Morava u Кraljevu kreću prve linije za Beč i Solun

  Sa međunarornog aerodroma Morava u Kraljevu od decembra će tri puta nedeljno avioni saobraćati na liniji do Beča, a isto toliko puta sedmično predviđeni su letovi od marta naredne godine na liniji do Soluna, saopštilo je danas Ministarstvo saobraćaja Srbije.

 • Zaključci BSF: Potreban veći angažman EU na Zapadnom Balkanu Zaključci BSF: Potreban veći angažman EU na Zapadnom Balkanu

  Učesnici Beogradskog bezbednosnog foruma (BSF) pozvali su Evropsku uniju (EU) da poveća angažman na Zapadnom Balkanu i upozorili da njen kredibilitet može biti doveden u pitanje ako ne ispuni obećanja u procesu proširenja, jedan je od zaključaka danas završenog trodnevnog skupa.

 • CRTA pozvala nadležne da pokrenu postupak protiv Igora Mirovića zbog zloupotrebe javnih resursa CRTA pozvala nadležne da pokrenu postupak protiv Igora Mirovića zbog zloupotrebe javnih resursa

  Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA) pozvala je danas nadležno tužilaštvo i Agenciju za borbu protiv korupcije da hitno reaguju i pokrenu postupke protiv predsednika Izvršnog veća AP Vojvodine Igora Mirovića koji je u izjavi televiziji N1 priznao da je počinio krivično delo zloupotrebe javnih resursa u političke svrhe.

 • Srpska lista: Predugo traje ćutanje međunarodne zajednice Srpska lista: Predugo traje ćutanje međunarodne zajednice

  Srpska lista smatra da predugo traje ćutanje međunarodnih predstavnika na seriju zapaljivih izjava iz Prištine, koje izazivaju zabrinutost kod svih građana, posebno Srba na Кosovu.

 • U šabačkim selima zajednička akcija meštana i gradske uprave U šabačkim selima zajednička akcija meštana i gradske uprave

  Na teritoriji Šapca u toku su rekonstrukcija gradskih ulica i asfaltiranje seoskih puteva. U Pocerini, radovi su u punom jeku - u Nakučanima je asfaltirana Divič mala, put pored kojeg živi devetoro male dece koja će od sada lakše i brže stizati do škole udaljene tri i po kilometra, a u Zablaću dve male: Simića i Damnjanovića, čija je ukupna dužina više od dva kilometra.

 • Gojković razgovarala s predsednicom parlamenta Ugande Gojković razgovarala s predsednicom parlamenta Ugande

  Predsednice skupština Srbije i Ugande, Maja Gojković i Rebeka Kadaga, ocenile su danas u Beogradu da saradnja dva parlamenta otvara novo poglavlje u odnosima Srbije i Ugande, zasnovano na dobrim istorijskim vezama, saopštio je kabinet predsednice srpskog parlamenta.

 • Han razočaran zbog neotvaranja pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom Han razočaran zbog neotvaranja pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom

  Komesar EU za proširenje Johanes Han izrazio je danas "izrazito razočarenje" što vođe EU nisu ispunile svoje obećanje da otvore pregovore o pridruživanju sa Severnom Makedonijom i Albanijom na njihovom sastanku u Briselu i pozvao ih da razjasne svoj stav.

 • Vesić sadio drveće na Ušću povodom 90. rođendana Zelenila Beograd Vesić sadio drveće na Ušću povodom 90. rođendana Zelenila Beograd

  Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić učestvovao je danas u akciji sadnje 90 sadnica crnog bora u parku Ušće u susret 90. rođendanu Zelenila-Beograd zajedno sa rukovodstvom i zaposlenima tog preduzeća, saopštilo je danas to javno komunalno preduzeće.

Preporuke prijatelja
Belex eng
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side