Stanari Sinđelićevom trga dežuraju ispred zgrada zbog najavljene seče lipa
10.09.2019 Niš

Stanari Sinđelićevom trga dežuraju ispred zgrada zbog najavljene seče lipa

Stanari Sinđelićevom trga dežuraju ispred zgrada zbog najavljene seče lipa Foto: Beta / Biljana Ljubisavljevic
Stanovnici zgrada na Sinđelićevom trgu od jutros organizuju dežurstva na zelenoj površini ispred svojih zgrada u strahu da će desetak stabala lipa na tom prostoru biti posečeno zbog izgradnje montažne garaže.

Stanari se smenjuju na dva i po sata, jer kako su istakli, pitanje je časa kada će se radnici zelenila ponovo pojaviti sa testerama.

Po nalogu JKP "Parking servis" juče je na tom prostoru isečena jedna lipa, a dalju seču sprečili su stanari.

Oni traže da umesto javne garaže, dobiju novo zelenilo.

Danka Popović, jedna od stanara, kazala je agenciji Beta da se već sada ispod njihovih prozora parkira po 100 automobila, a uskoro bi taj broj trebalo da se dodatno uveća.

"U drugim delovima grada se pored zgrada uređuju zelene površine, a nama žele da uzmu i ovo malo zelenila. ;Ne može samo jedna strana da bude zadovoljna, da to budu samo vozači, mora da postoji solidarnost, da i mi stanari budemo zadovoljni", izjavila je Popović.

Javno-komunalno preduzeće "Parking servis" oglasilo se danas saopštenjem u kome je navedeno da će ; javna garaža biti izgrađena, ali da stanovnici Sinđelićevog trga ne treba da brinu jer će zelenih površina biti i više nego sada.

U saopštenju je takođe rečeno da je "Parking servis" nakon "višegodišnjeg truda" pribavio građevinsku dozvolu za izgradnju javne garaže, da su radovi prijavljeni i da treba da počnu do kraja nedelje.

"Površina parkirališta se udvostručuje i iznosiće 3.260 kvadrata, dok će broj parking mesta biti uvećan za 50 odsto. Prema Planu generalne regulacije dozvoljena  visina objekta je 5,5 metara, a javna garaža projektovana je na 3,8 metara, kako se ne bi smanjila prirodna svetlost okolnim objektima", saopštio je Parking servis.

U tom preduzeću su naveli da je projektom izgradnje javne garaže predviđeno proširenje zelenih površina sa strane stambenih objekata, čime se kompenzuje zelena površina koja se oduzima sa prednje strane ka ulazu.

"Prema normativima i standardima, granične vrednosti zelenih površina treba da iznose 10 odsto ukupne površine, dok će na ovom mestu one zauzeti 15 odsto površine", istakli su u "Parking servisu".

U tom preduzeću su naglasili da će se izgradnjom nove javne garaže smanjiti buka i količina izduvnih gasova time  što će biti izgrađena dva ulaza i dva izlaza, tako da vozila neće morati da čekaju u koloni da se osobodi mesto na parkingu.

Podršku građanima koji dežuraju na Sinđelićevom trgu danas su dali predstavnici Saveza za Srbiju.

Oni smatraju da je gradu potrebna javna garaža, ali su protiv planirane izgradnje montažne garaže i predlažu izgradnju podzemne garaže iznad koje bi se nalazio park. 

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side