Stamenković: Neophodna reforma kojom bi se svim građanima garantovala osnovna penzija
04.06.2020 Beograd

Stamenković: Neophodna reforma kojom bi se svim građanima garantovala osnovna penzija

Stamenković: Neophodna reforma kojom bi se svim građanima garantovala osnovna penzija Foto: Logo
Zamenica predsednika Pokreta Dosta je bilo Branka Stamenković izjavila je na današnjoj konferenciji za novinare da je Srbiji neophodna reforma penzionog sistema koja bi svim građanima garantovala osnovnu penziju i dostojanstvenu starost bez brige za egzistenciju.


Objasnila je da "Dosta je bilo" ima viziju reforme penzionog sistema kojom bi se uvela tri stepena u taj resor.

"U prvom stepenu jedna osnovna penzija mora biti garantovana apsolutno svim građanima Srbije nakon što navrše određeni broj godina", rekla je ona.

Uslov za takvu osnovnu penziju ne bi bio broj godina radnog staža.

"Time bi se ispravila jedna velika nepravda prema građanima koji ceo svoj radni vek provedu radeći, a kada uđu u neku starost shvate da država ne prepoznaje činjenicu da su oni ceo svoj životni vek proveli vrlo aktivno radeći", kazala je Stamenković.

Podsetila je da ogroman broj ljudi, cela generacija koja je najproduktivnije godine, deset godina života izgubila radeći na crno tokom ekonomske krize, rata, bombardovanja i koju sada penzioni sistem ne prepoznaje.

"Imate veliki broj domaćica, naročito u ruralnim sredinama na selu. Žena, pre svega, koje su ceo svoj životni vek provele brinući o deci, porodici, domaćinstvu...To se, apsolutno, ne prepoznaje kao rad koji zaslužuje penziju", rekla je i dodala da bi te nepravde reformom bile ispravljene.

Govoreći o ljudima koji su radili i bilo im je uplaćivano penziono, rekla je da bi oni, uz osnovnu penziju imali i drugostepenu.

"Treći stepen je mogućnost uplaćivanja privatnog penzionog osiguranja. Tako da bi kroz tu jednu reformu penzionog sistema svim građanima Srbije bila garantovana dostojanstvena starost, a negde bismo ispravili i silne 'krive Drine' i uveli socijalnu pravdu", rekla je.

DJB se, kako je navela, takođe, zalaže i za popis državne imovine, što je neophodno jer, kako je istakla, naša država ne zna čime raspolaže, a da bi se moglo upravljati imovinom ona, pre svega, mora da bude popisana.

"Negde se taj haos namerno održava jer kada nemate tačan popis imovine onda se njome vrlo lako manipuliše i ona može da se raspoređuje i raspodeljuje i daje na korišćenje ne po kriterijumima kome je najpotrebnija, nego po kriterijumima ko je partijski najbliži onima koji vrše trenutno vlast u državi", kazala je.

Navela je da je država opljačkana u poslednje tri decenije od uvođenja višestranačja baš zahvaljujući činjenici da nema jasnog popisa imovine.

"Ono što nama nedostaje, kada je reč o socijalnoj pravdi i socijalnom zbrinjavanju svih građana unutar države, jeste politička volja da se interesi države i naroda stave iznad partijskih interesa", zaključila je Branka Stamenković na konferenciji održanoj u holu Narodne skupštine.

autor: IG izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side