20.05.2019 Beograd

Šta je Štrahe na tajnom snimku rekao o Srbiji?

Šta je Štrahe na tajnom snimku rekao o Srbiji? Foto: Beta / AP
Doskorašnji austrijski vicekancelar na tajnom sastanku na Ibici, prema navodima medija, pominjao je i Srbiju – jednom je hvaleći, a drugi put je kritikujući a njegov rečnik sasvim se uklapao u ton te pijane večeri, prenosi Dojče vele (Deutsche Welle – DW).

Višesatni sastanak u vili na Ibici u leto 2017. godine već je praktično srušio austrijsku vladu. Kancelar Sebastijan Kurc je najavio vanredne izbore, a akteri sastanka – vicekancelar Hajnc-Kristijan Štrahe i njegova desna ruka Johan Gudenus već su se povukli sa svih funkcija, navodi DW.

DW dodaje da je i sam Štrahe potvrdio ono što se dalo zaključiti na osnovu isečaka snimka koje od petka objavljuju Zidojče cajtung i nedeljnik Špigel - da je bio prilično pijan. 

Mediji kojima je snimak skrivenih kamera dostavljen odbijaju da objave ceo snimak, štiteći izvore pa je velika ;nepoznanica ne samo ko je organizovao nameštaljku u koju su lideri Slobodarske stranke Austrije spektakularno upali, dogovarajući mutne poslove sa navodnom ruskom bogatašicom, već i šta bi još moglo da se vidi i čuje na kompletnom snimku, navodi DW.

Špigel i Zidojče cajtung objavili su tek nekoliko scena, ali su u štampanim tekstovima bili izdašniji sa citatima. Prema pisanju Špigela, Štrahe je rekao da je Srbija "fantastična zemlja", da je nekoliko njegovih prijatelja tamo uložilo mnogo novca i da je u Srbiji u anketama omiljen skoro kao ruski predsednik Vladimir Putin.

Međutim, dodaje DW, u tekstu Zidojče cajtunga ovog vikenda je Štrahe citiran sa sasvim drugačije intoniranom izjavom o Srbiji. Svoju "rusku sagovornicu" je upozorio da ne investira na Balkanu: "Hrvatska je sranje, obično sranje", rekao je on prema pisanju ovog lista. Dodao je da treba izbegavati i Srbiju jer su tamo njegovim austrijskim prijateljima neke firme "izvučene ispod guzice" – što bi trebalo da znači da su oštećeni u nekakvom poslu, piše DW.

Preterivanje i vulgarnosti uklapali su se u ton večeri na Ibici tokom koje je Štrahe razne ljude nazivao budalama, novinare "najvećim kurvama na planeti", a o tobožnjoj ruskoj bogatašici govorio da je "scharf" što bi se moglo prevesti kao "dobra riba", piše DW.

DW piše i da je poznat flert FPO sa delom austrijskog biračkog tela srpskog porekla. Štrahe je bio rado vidjen gost u Beogradu i Banjaluci i u medjunarodnoj štampi prepoznat kao neko ko se zalaže za "srpsku stvar" – bilo u Bosni i Hercegovini, bilo na Kosovu i nekoliko puta je otvoreno govorio da bi Republika Srpska trebalo da ima pravo na ujedinjenje sa Srbijom, dodaje se u tekstu.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side