SSP: Vlast u Kikindi nesposobna da se nosi sa krizom
22.03.2020 Kikinda

SSP: Vlast u Kikindi nesposobna da se nosi sa krizom

SSP: Vlast u Kikindi nesposobna da se nosi sa krizom
Stranka slobode i pravde (SSP) zatražila je danas da sve fabrike u Kikindi koje nisu od vitalnog značaja budu zatvorene, hitnu dezinfekciju javnih površina, blagovremeno informisanje gradjana u cilju sprečavanja panike i širenja lažnih vesti, kao i maske i rukavice za sve gradjane.

SSP je u saopštenju optužila gradsku vlast da je "nije sposobna da odgovorno deluje u kriznoj situaciji" i uputila kritike gradonačelniku Kikinde Pavlu Markovu jer u prvih pet dana nije gradjanima saopštavao nikakve informacije, a Krizni štab nije imao nijednu konferenciju za medije.

"Jedanaest dana je prošlo od kako je prvi oboleli Kikindjanin prebačen na lečenje u Novi Sad i dva dana kako je taj isti čovek podlegao bolesti. O ovoj krizi prvih pet dana nismo dobili nikakve informacije od gradonačelnika Pavla Markova. Nakon toga samo šture izjave i uvodjenje rigoroznijih mera kao što su zatvaranje svih ugostiteljskih objekata, pijaca, svih prodavnica koje se ne bave prodajom prehrambenih proizvoda ali ne i zatvaranje fabrika koje nisu od vitalnog značaja, a imaju preko stotinu zaposlenih", navela je SSP.

Oni su dodali da se može nezvanično čuti da je kompanija Tisa Automotive zaustavila proizvodnju do daljeg, ali su ocenili da je upravo u toj firmi nekoliko dana vladao haos.

"Kako su zaposleni u toj firmi pisali na društvenim mrežama, radilo se bez rukavica, bez maski, na udaljenosti od pola metra. Tih dana pojavila se fotografija radnika koji stoje ispred firme potpuno nezaštićeni i zbijeni jedno uz drugo", navedeno je u saopštenju.

Dodaje se da su apoteke u Kikindi prazne, da u njima nema maski, rukavica, dok su dezinfekciju grada u petak uveče, uprkos policijskom času, "odradili pojedini paori i to u nekim delovima grada, a nadležno Javno komunalno preduzeće kao da ne postoji".

"Situacija u romskim naseljima koja se nalaze na obodu grada je kritična: većina nema elementarnih uslova za život, a jedan deo čak ni vodu. Ne znamo da li ih je Krizni štab obišao, iako smo od početka krize apelovali da se svi naši sugradjani informišu i da im se na vreme obezbedi osnovna zaštita", navela je SSP.

Dodali su da se mere zaštite ne poštuju ni gradjani pa se tako u petak ispred pošte stvorio red dugačak oko 200 metara, u kojem su ljudi stajali sabijeni jedni do drugih, bez maski, iako se policija trudila da ih organizuje, da bi na kraju isplata svih socijalnih i drugih primanja u glavnoj pošti bila obustavljena a gradjani poslati kućama, iako je nekima to jedini izvor prihoda.

"JP Autoprevoz gura radnike sa sela u minibuseve, iako ima autobusa. Radnici tako zbijeni jedan do drugog bez maski i rukavica idu na posao", navedeno je.

autor: KP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side